Strejkvakter vid Jakobstads stormarknader: ”Nu är det hög tid att sätta ner foten”

”På torsdag och fredag strejkar majoriteten av personalen vid Prisma och Citymarket i Jakobstad. Nås ingen lösning är de beredda att fortsätta torsdag till lördag kommande vecka.

Martin Ekholm, Ann-Sofi Thel, Camilla Karlström, Minna Rintala, Malla Uokkola och Leena Oja tycker det är dags att branschen får bättre lönevillkor. Bild: Jenny Björklund

Jenny Björklund

När Citymarket i Jakobstad slår upp dörrarna på torsdagsförmiddagen är det med kraftigt minskad personalstyrka och begränsade öppettider. Merparten av personalen omfattas av handelns strejk och några av dem turas om att agera strejkvakt vid butikens ingångar.

– Vi vill ha högre lön, den har egentligen aldrig varit bra. Nu är det hög tid att vi sätter ner foten, säger Camilla Karlström som jobbat i butiken sedan den öppnades på 90-talet.

Malla Uokkola har också jobbat i butiken länge, över 20 år. Hon är besviken på att butiken håller öppet trots strejken.

– Det känns inte som att de vill att vi ska få högre löner, säger hon.

Malla Uokkola och Ann-Sofi Thel hoppas att cheferna märker hur oumbärliga de är när de får ta över kassajobbet. Men helst skulle de se att Citymarket hölls stängt på grund av strejken.
Malla Uokkola och Ann-Sofi Thel hoppas att cheferna märker hur oumbärliga de är när de får ta över kassajobbet. Men helst skulle de se att Citymarket hölls stängt på grund av strejken. Bild: Jenny Björklund

Varuhuschef Tapio Rintamäki står denna dag vid självscanningskassorna och assisterar de få kunder som hittills hittat till butiken. Cheferna hör till ett annat fackförbund som inte deltar i strejken. De håller några kassor öppna, men postdisken är stängd.

Hur känns det att behöva hålla öppet när resten strejkar?

– Sådär, säger han.

Tapio Rintamäki, varuhuschef på Citymarket, var en av fyra som jobbade i kassorna på torsdagsförmiddagen.
Tapio Rintamäki, varuhuschef på Citymarket, var en av fyra som jobbade i kassorna på torsdagsförmiddagen. Bild: Jenny Björklund

Vid Prisma på andra sidan vägen är det däremot stängt. Strejkvakt Carolina Parhiala konstaterar att det verkar vara samma läge på fler orter i landet, att Prisma är stängt medan Citymarket förväntas ha öppet.

– Det är bra att Prisma faktiskt är stängt. Vi hade fått förvarningar om att det kunde vara öppet fastän det sagts att det är stängt, säger hon.

Hon och hennes kollega Sisko Strang konstaterar att det knappast skulle varit möjligt att hålla öppet ändå med tanke på hur tomma hyllor butiken hade på onsdagskvällen. Inför strejken var det många som passade på att storhandla.

– Det var köer genom hela butiken, säger Strang.

– Vi har dessutom haft övertidsförbud i snart två veckor så det fanns ingen som kunde fylla på hyllorna, säger Parhiala.

Sisko Strang och Carolina Parhiala har jobbat flera år på Prisma. De är glada att deras arbetsgivare valt att hålla butiken stängd.
Sisko Strang och Carolina Parhiala har jobbat flera år på Prisma. De är glada att deras arbetsgivare valt att hålla butiken stängd. Bild: Jenny Björklund

Både strejkvakterna utanför Citymarket och Prisma säger sig vara redo att strejka nästa vecka igen om det behövs. Det handlar i så fall om torsdag till lördag.

– Det är viktigt att vi får upp lönerna. Utgifterna och priserna ökar och lönerna måste anpassas därefter. Inte bara i vår bransch, säger Strang.

– Jag hoppas att fackets förhandlare inte ger med sig för lätt utan orkar stå på sig, säger Parhiala.” // ÖT

Jakobstad

Något man får uppleva. På sätt och vis finns det en förståelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.