Pentti Kronqvist får pris från Svensk-österbottniska samfundet: ”Det värmer faktiskt hjärtat”
”I dag på Runebergsdagen får Pentti Kronqvist från Jakobstad Svensk-österbottniska samfundets kulturpris.

Sofia Grankull
Priset på 5 000 euro tilldelas Pentti Kronqvist för att han i över 30 års tid har byggt upp det arktiska museet Nanoq i Jakobstad. I prismotiveringen står det bland annat: ”Vi ser med förundran på att museet under dessa år inte har stagnerat utan museet utvecklas kontinuerligt, mycket tack vara Pentti.”
– Det värmer faktiskt hjärtat att man blir ihågkommen på gamla dar. Jag är väldigt glad över det här priset, det är sällan man får något sådant, säger Pentti Kronqvist, som fyller 85 år i sommar.
I prismotiveringen står det också att Pentti Kronqvist är en stark kulturpersonlighet som brinner för sin sak.
Under intervjun med ÖT/VBL berättar han flera historier om resor han gjort och grönländska Thule-inuiter han träffat, redogör för vilka museer Nanoq samarbetat med, pratar om föredrag han hållit ute i världen och vilka grupper som brukar komma på besök. Så egentligen är frågan onödig, men vi ställer den ändå:
Känner du fortfarande samma entusiasm för Nanoq?
– Jo, jag gör det. I somras försökte jag hålla tillbaka lite, för vi hade fyra språkkunniga guider där. Men jag har så svårt att hålla mig därifrån. Om det inte blir för mycket tycker jag om att guida, så jag gör fortfarande det en del. Ibland är det så att folk uttryckligen frågar efter att få mig som guide.
”Jag brukar säga att min lön är att publiken trivs.”
Pentti Kronqvist
Pentti Kronqvist har hela tiden jobbat ideellt för museet.
– Jag brukar säga att min lön är att publiken trivs. Och när jag rört mig ute i världen har jag försökt göra Nanoq, Fäboda, Jakobstad och Finland kända.
Som 80-åring gjorde Pentti Kronqvist sitt senaste besök till Thuledistriktet på Grönland.
– Det var vemodigt att åka därifrån, för det var säkert sista gången jag var där.
Pentti Kronqvist tar emot sitt pris och talar också under Svensk-österbottniska samfundets traditionella Runebergsfest i Akademill i Vasa på söndag. Festen är öppen för alla och inleds klockan 13.30.
Jakobstad” // ÖT
Lämna ett svar