Nu är corona som vilket virus som helst i regionens skolor och daghem – de här reglerna gäller

Efter nästan tre år med självtestande och klara bud finns inte längre några speciella coronainstruktioner till hemmen i regionen kring när ett barn får komma till skola eller daghem.

Barn ska vara hemma från daghem och skola när de är sjuka, det är det enda budet till hemmen i regionen i nuläget. Bild: 123rf.com

Sofia Grankull

I regionens kommuner är det nu helt upp till hemmen att bedöma om ett barn är i form för att komma till daghem eller skola. Det visar en koll med cheferna för bildningsse-ktorn och småbarnspedagogiken i kommunerna.

”Vi är nog tillbaka till normalläge gällande covid-19 och det är samma principer som innan pandemin som gäller. Alltså stanna hemma vid förkylning. Sedan är det upp till var och en att avgöra när man att i skick att komma till skolan igen.”, svarar bildningschef Ida Kronholm i Kronoby på ÖT:s mejlfrågor om hur rutinerna ser ut i skolor och daghem i nuläget.

about:blank

”Hösten har varit en utmanande tid med olika infektioner, också andra än covid-19.”

Kai Kytölaakso

Direktör för småbarnspedagogiken i Karleby

Från och med årsskiftet är de coronarekommendationer som skolor och daghem fått från Undervisnings- och kulturministeriet och THL inte längre i kraft. Också beskedet från Österbottens välfärdsområde och Soite är att covid-19 nu är som vilken virussjukdom som helst. Det här innebär att den officiella coronatestningen i princip avslutats och den som får förkylningssymptom måste inte heller göra självtest hemma. Budet att stanna hemma i fem dagar vid coronainfektion är även det ett minne blott.

”Sen är det ju självklart att vi nu med alla andra smittor som RS-virus och annat behöver vara noggranna med handhygienen.” säger Pedersöres bildningsdirektör Rolf Sundqvist.

Kai Kytölaakso, direktör för småbarnspedagogik i Karleby, är på samma linje.

”Hösten har varit en utmanande tid med olika infektioner, också andra än covid-19. Men vi har sett att vissa hygienvanor, som till exempel handtvätt, har varit mycket bra och de har vi fortsatt med. I daghemmen försöker vi se till att alla ytor och lokaler städas bra. Personalen kan också fortsättningsvis använda munskydd eller visir enligt egen bedömning.”, säger han.

Ronnie Djupsund som är chef för svenska undervisningstjänster i Karleby säger att både elever och personal nu är mer benägna att stanna hemma när de sjuka än före pandemin. Munskydd finns ännu tillgängliga i skolorna, men de används sällan.
Ronnie Djupsund som är chef för svenska undervisningstjänster i Karleby säger att både elever och personal nu är mer benägna att stanna hemma när de sjuka än före pandemin. Munskydd finns ännu tillgängliga i skolorna, men de används sällan. Bild: Frida Pått/arkiv

Ronnie Djupsund som är chef för svenskspråkiga undervisningstjänster i Karleby säger att Soites anvisningar i sin enkelhet nu lyder Stanna hemma tills dina symtom lindrats klart och du inte längre har feber.

”Om man jämför med tiden innan pandemin så kan man nog konstatera att både elever och personal tar anvisningen bättre i beaktande än före pandemin.”, säger han.

Han säger att också hygienrutinerna i skolorna till viss del blivit kvar i vardagen. Handsprit finns till förfogande och lärarna påminner då och då om handtvätt, men händerna tvättas inte lika ofta som under pandemin.

”Munskydd finns även att fås, men de används väldigt sällan.”

Malin Stenman, som i dagsläget är chef för både småbarnspedagogiken och skolorna i Larsmo, säger att händerna tvättas betydligt oftare i skolorna och daghemmen nu än före pandemin.
Malin Stenman, som i dagsläget är chef för både småbarnspedagogiken och skolorna i Larsmo, säger att händerna tvättas betydligt oftare i skolorna och daghemmen nu än före pandemin. Bild: Jonas Brunnström/arkiv

I Larsmo har också Malin Stenman märkt att goda hygienrutiner stannat kvar. Hon är i nuläget både chef för småbarnspedagogik och tf chef för utbildningstjänster.

”En bra sak som kommit från coronapandemin är att barnen tvättar sina händer mera regelbundet till exempel när de kommer in på den första lektionen, vissa tvättar också naturligt efter varje rast. Alla tvättar händerna noggrant innan mat. Host- och nyshygienen är också mycket bättre.”

”Den allmänna regeln som alltid har funnits och kommer att finnas är att sjuka barn ska stanna hemma.”

Carina Ahlström

Chef för småbarnspedagogik och förskola i Kronoby

Kronobys chef för småbarnspedagogik och förskola Carina Ahström konstaterar att det just nu är många som är sjuka.

”Det är många virus i farten nu förutom covid-19 och det nya normala är nog att kontinuerligt ha goda hygienrutiner. Den allmänna regeln som alltid har funnits och kommer att finnas är att sjuka barn ska stanna hemma.” säger hon.

Från Jakobstad och Nykarleby meddelar bildningsdirektörerna Jan Levander och Teresia Tötterman-Engström att det är normal praxis som gäller. Det innebär att sjuka barn och vuxna är hemma och friska är i skolan. Samma bud ger Nykarlebys chef för småbarnspedagogik Helena Nukala-Kronlund.

Hennes kollega Matilda Engström i Jakobstad meddelar att hon inväntar nya rekommendationer till hemmen från Österbottens välfärdsområde.

Sjukvårdens rekommendationer vid förkylningssymptom

  • Stanna hemma och vila. Återgå till jobbet, skolan och fritidsintressen först när du är fullständigt feberfri och övriga symptom har blivit klart lindrigare.
  • Få i dig tillräckligt med vätska. Feber kan orsaka vätskeförlust. Varm dryck kan lindra halsont.
  • Man kan få febern att gå ner med vanliga värkmediciner, såsom antiinflammatoriska läkemedel eller paracetamol.
  • Täppthet kan lindras med ånginandning, näskanna och nässpray som fås på apoteket.
  • Tvätta händerna, hosta och nys i ärmen.
  • Använd vid behov munskydd och håll avstånd.
  • För att undvika virusinfektioner rekommenderas de vaccin som finns.
  • Källa: Österbottens välfärdsområdes och Soites webbplatser

// ÖT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.