Klart vem som bygger Irjalakvarteret – Jakobstads centrum får 55 nya lägenheter

På torsdagseftermiddagen skrev entreprenören Heikki Seppäla och Seinäjokiföretaget FinCap Pohjanmaa avtal för byggandet av Irjalakvarteret.

Så här ska kvarteret se ut mot gågatan. Bild: Skiss: Rintamäki/Viljanen

Anne-May Wisén

Heikki Seppälä är mycket nöjd med att avtalet nu är gjort. Det innebär att byggstarten kan ske så fort rivningen och efterarbetet är färdigt.

– Det är ju inte direkt den bästa tiden att starta ett stort byggprojekt nu med tanke på stigande råvarupriser och räntehöjningar. Men jag ser det här som en satsning på framtiden, säger Heikki Seppälä.

Juha Pöntinen från FinCap Pohjanmaa och Heikki Seppälä har gjort avtal om huvudentreprenaden för Irjalakvarteret.
Juha Pöntinen från FinCap Pohjanmaa och Heikki Seppälä har gjort avtal om huvudentreprenaden för Irjalakvarteret

Anne-May Wisén

Vasabon Seppälä uttrycker flera gånger sin glädje över att få vara med och utveckla Jakobstads centrum som han beskriver som både vackert och historiskt intressant.

– Gärna hade vi bevarat stenhuset där möbelaffären verkade. Men när undersökningar gjordes visade det sig att grunden var riktigt dålig, huset är grundat på träpålar som börjat ruttna så att försöka renovera byggnaden skulle ha varit en kortsiktig lösning, säger han.

Heikki Seppälä och Sam Stenberg som är Seppäläs kontaktperson i Jakobstad är mycket nöjda över att bygget snart kommer i gång.
Heikki Seppälä och Sam Stenberg som är Seppäläs kontaktperson i Jakobstad är mycket nöjda över att bygget snart kommer i gång. Bild: kevin Åkerlund

Sam Stenberg inflikar att Irjalahuset hade samma slags problem med grunden som Rådhuset för några år sedan.

Däremot kommer det skyddade bostadshuset naturligtvis att stå kvar och renoveras.

– Vi vet ännu inte hur det ska användas men jag fortsätter drömma om en infopunkt för turister, kanske ett kafé och ett ställe där stadsborna kan träffas, säger Sam Stenberg.

Heikki Seppälä säger att bostadshuset renoveras när man vet hur det ska användas.

– Målsättningen är att det ska ha en funktion, det är ingen idé att skapa ett hus som bara blir ett museum utan innehåll. Därför är det bäst att invänta en användare och sedan anpassa huset efter det.

Seppälä passar också på att tacka stadens fastighetsbolag Ebba för att de kom med i projektet.

– Tack vare dem kunde vi fortsätta planeringen och nu är byggstarten nära, säger han.

– Projektet är mycket värdefullt för oss. Det sysselsätter Österbottens byggproffs i nästan två år vilket garanterar företaget en betydande sysselsättningsgrad. Det är väldigt roligt att kunna berätta det här åt våra anställda, säger Juha Pöntinen, vd för FinCap Pohjanmaa.

Sam Stenberg säger att det gäller för lokala företag att vara aktiva med att bjuda ut sina tjänster åt huvudentreprenören.

– Det finns stora möjligheter för många att vara med i det här bygget, säger han.

”Jag vet att det finns de som ser på torgparkeringen som någon slags hemlig förvaringsplats för några få bilar, men den behövs för att stadskärnan ska vara levande och kunna utvecklas.”

Heikki Seppälä

Det förnyade kvarteret kommer att ha totalt 55 lägenheter och cirka 1600 kvadratmeter affärsutrymmen. Projektet omfattar 18 parkeringsplatser i den underjordiska källaren och tillgång till ytterligare 30 platser i torgparkeringen.

– Infarten till parkeringen sker via torggrottan, det är den mest praktiska lösningen, säger Heikki Seppälä.

Han säger att Irjalakvarterets utveckling inte skulle ha varit möjlig utan torgparkering Ludvig.

– Jag vet att det finns de som ser på torgparkeringen som någon slags hemlig förvaringsplats för några få bilar, men den behövs för att stadskärnan ska vara levande och kunna utvecklas.

I affärslokalerna som ingår i nybygget ska Andelsbanken ha sitt kontor. Vilka företag som fyller resterande kvadratmetrar är ännu oklart.

– Jag hoppas på någon butik som intresserar herrar, det skulle behövas i centrum, säger Heikki Seppälä som följer med diskussionerna bland stadsborna.

Terasslägenheterna högst upp bildar ett eget bostadsaktiebolag. Bostäderna börjar säljas i början av nästa år.
Terasslägenheterna högst upp bildar ett eget bostadsaktiebolag. Bostäderna börjar säljas i början av nästa år.

Största delen av lägenheterna i kvarteret är hyreslägenheter.

– Men de unika terrasslägenheterna på översta våningarna börjar vi marknadsföra redan vid början av nästa år, säger Heikki Seppälä.

Det förnyade Irjalakvarteret väntas vara färdig i slutet av sommaren 2024.” // ÖT

Jakobstad

Det är bra stadens centrums utveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.