Jättelast från Jakobstad har siktet inställt på Ukraina – hela Svenskösterbotten har visat stort stöd

”Foto: Jonathan LygdmanDet krävs en hel del bärhjälp för att fylla en hel lastbil med förnödenheter. Eivor Haga och Gunilla Luther-Lindqvist (främre raden) är tacksam för all hjälp man fått.
Nada Nord har sedan Ukrainakrigets början skickat 10 laster med förnödenheter till de krigsdrabbade. Nu är en elfte på väg, den hittills största lasten.
   
JONATHAN LYGDMAN


 SPARA ARTIKEL

Det är ett effektivt arbete som ligger bakom den största lasten som på torsdagseftermiddagen inledde sin färd från Ristikari skola i Jakobstad till polska staden Medyka vid den ukrainska gränsen.


”På ungefär tre veckor har vi lyckats samla in saker som fyller en hel lastbil. Hela Svenskösterbotten, från Karleby till Kristinestad, har visat ett stort stöd som värmer våra hjärtan”
 

– På ungefär tre veckor har vi lyckats samla in saker som fyller en hel lastbil. Hela Svenskösterbotten, från Karleby till Kristinestad, har visat ett stort stöd som värmer våra hjärtan, säger Nada Nords viceordförande Eivor Haga.


Det är Ahola Transport som bidrar med lastbilen som förser krigsdrabbade i Ukraina med förnödenheter.

Ahola Transport står för lastbilen och transportkostnaderna. Det är inte heller någon liten lastbil som beger sig mot Ukraina, den har nämligen ett 30 kubikmeter stort fraktutrymme. Vintern närmar sig och därför är det i huvudsak vinterkläder som frakten består av. Men även mat, rullstolar, barnkläder, sängkläder och sprillans nya sovsäckar finns med i lastbilen.ANNONS


– De är främst avsedda för barnfamiljer och åldringar, säger Nada Nords ordförande Gunilla Luther-Lindqvist.

Från golv till tak. Lastbilen ska vara helt fullastad innan den lämnar Jakobstad.

Gunilla kommer tillsammans med maken Bertel bege sig till Medyka för att ta del av volontärsarbetet på plats. De reser på egen hand med start på lördag och kommer att möta upp lastbilen som beräknas nå slutdestinationen på måndagskvällen.

– På tisdagsmorgonen börjar sedan arbetet på plats. De saker som transporterats från Jakobstad kommer att samlas i en stor container. Därifrån distribueras sakerna i mindre lastbilar som sedan körs ut till olika städer i Ukraina, säger Bertel som samtidigt vill berömma donatorerna för den fina kvaliteten och renligheten på sakerna som donerats.

Gunilla och Bertel kommer att befinna sig vid den ukrainska gränsen i en vecka. Med Nada Nords medel kommer de att köpa ytterligare förnödenheter till ett värde av 15 000 euro.

– Detta är ett fantastiskt projekt som möjliggjorts av ett sammansvetsat gäng. Vi får heller inte glömma alla som donerat och bidragit till projektet, utan all hjälp hade detta inte varit möjligt, säger Gunilla.

– Nada Nords grundare Marita Brandt startade den första insamlingen till det jugoslaviska kriget för 30 år sedan. Det är en fin känsla att föreningen än i dag kan vara med och hjälpa de mest utsatta i världen.”
Jakobstad // ÖT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.