Nina Brännkärr-Friberg är Årets österbottning: ”Det här är hela teamets förtjänst”

Foto: Mikael Nybacka

Nina Brännkärr-Friberg är Årets österbottning.

Årets österbottning är Nina Brännkärr-Friberg, grundare av föreningen Project Liv som hjälper långtidssjuka barn.

JAN JACOBSON

Nina Brännkärr-Friberg står som en grön färgklick framför Österbottens förbunds gråa fasad i Vasa. Hon är här för prisutdelning i omröstningen om Årets österbottning. 

– Vi går väl in så att inte frisyren blåser åt fel håll före fotograferingen, säger hon med ett skratt.

Skratt, glädje och färgklickar kan också sammanfatta det som Project Liv står för. Deras motto på engelska har Nina som en tatuering: To bring back a lost smile – att få tillbaka ett förlorat leende.

Sedan starten 2014 är det tusentals barn och deras familjer som har fått ta del av Project Livs engagemang på olika sätt. Genom uppfyllda drömmar, färgglada sjukhusmiljöer och stödjande samtal. 

– När man tänker på det är det nästan lite svårt att inse hur stort det här faktiskt har blivit.

Årets österbottning 2022

 • Nina Brännkärr-Friberg fick 430 av 1500 röster.
 • På andra plats kom turismambassadören Raymond Wesander och på tredje plats deckarförfattaren Nilla Kjellsdotter.
 • Årets österbottning ska genom sin verksamhet ha främjat den österbottniska samhörigheten, landskapets ekonomiska utveckling eller den österbottniska kulturen.
 • Årets österbottning utses sedan 2004 av Österbottens förbund och HSS Media.

Nina Brännkärr-Friberg återkommer flera gånger till hur viktiga de andra i teamet och folk runt omkring är för att Project Liv har blivit en sån framgång. Och med framgång i det här fallet handlar det om hur stort engagemang människor har visat, och därigenom möjliggjort glädjespridandet. Det har ordnats alla möjliga evenemang som samlat in pengar till föreningen, som annars i huvudsak finansieras genom fonder.

Nina Brännkärr-Friberg.
Foto: Mikael NybackaNina Brännkärr-Friberg.

På tal om tatueringen berättar Nina en historia. Hon frågade av tatueraren om han känner till Project Liv.

– Jovisst, svarade han. Jag var med och samlade in pengar på den där mc-träffen.

Det visade sig att han hade varit med som tatuerare på en stor motorcykelträff i Österbotten, där mc-folket donerade helgens intäkter till Project Liv.

För tolv år sen skedde det som skulle leda fram till Project Liv. Familjen Brännkärr-Friberg förstod att allt inte stod rätt till med äldsta sonen och det visade sig att han hade leukemi, cancer i benmärgen. Det blev en omskakande tid med fler än 250 sjukhusdygn, ”vi slutade räkna då”, och med gott om tid att fundera över upplevelsen och vad som kunde ha gjort den lättare. Det var främst tre frågor.

– Vad hade gett trygghet, vad skulle ha hjälpt oss i krissituationen och vilka glädjeämnen fick vi uppleva.

De här insikterna återspeglar sig nu i Project Livs fokusområden. Att skapa värme, glädje och trygghet i en situation som kan vara en livskris för en familj. Föreningen jobbar utgående från fyra värderingar: hjärta, passion, barnasinne och den gyllene regeln – bemöt andra så som du själv vill bli bemött.

Österbottens förbunds direktör Mats Brandt och HSS Medias vd Niklas Nyberg delade ut utmärkelsen Årets österbottning till Nina Brännkärr-Friberg.
Foto: Mikael NybackaÖsterbottens förbunds direktör Mats Brandt och HSS Medias vd Niklas Nyberg delade ut utmärkelsen Årets österbottning till Nina Brännkärr-Friberg.

Hur känns det då att få den här utmärkelsen, Årets österbottning? Nina tystnar eftertänksamt och suckar lite. Hon är inte helt bekväm med att personifiera någonting som hon tycker att så många andra har en del i. Dels teamet kring Project Liv och alla som stöder föreningen, men också vårdpersonal och alla de familjer som berörs. Men visst känns det ändå bra.

– Stolt, nog är jag ju stolt. Och glad. Tacksam över att folk är med och stöder också på det här sättet.

Det är mycket känslor för det har varit många tuffa dagar som kommer tillbaka i det här sammanhanget.  Sonen, vars cancersjukdom och benmärgstransplantation blev startskottet till Project Liv mår i dag bra, även om benmärgen inte fungerar som den ska och han måste medicinera resten av livet.

Men i morgon lördag är det fest för då fyller han 18 år.

– Då det var tio år sen transplantationen frågade jag honom  hur han känner kring det nu.

Han svarade:

– Vet du mamma, jag tänker inte så mycket på det. Jag lever.

Project Liv

 • Föreningen grundades 2014 av Nina Brännkärr-Friberg, Johanna Stenback och Gunnar Norrlund.
 • Har verksamhet runtom i Finland med kontor i Jakobstad och Vasa.
 • Har tre deltidsanställda i Österbotten, en i Åboland och en i Nyland.
 • Project Liv vill skapa mera glädje och trygghet i vardagen för långtidssjuka barn och deras familjer, oberoende av barnets diagnos.
 • Omkring 35 procent av barnen är finskspråkiga och föreningen samarbetar med fyra av fem universitetssjukhus. Kuopio kommer troligen med i höst.
 • Föreningen har tre fokusområden: LIV Drömdagar som uppfyller familjers önskningar, LIV i Vården som vill göra sjukhusmiljöer mera glädjefyllda och LIV Support som hjälper barnfamiljer att få stöd.
 • Läs mera på projectliv.fi

Nina Brännkärr-Friberg

 • 46 år.
 • Född och bosatt i Jakobstad.
 • Man och tre tonårsbarn.
 • Utbildad ingenjör inom produktionsekonomi, master inom logistik.
 • Har bott också i Asien, USA och Estland.
 • Gillar god mat, att springa och att träna på gym.

” // ÖT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.