Lena fick sin adhd-diagnos som vuxen: ”Det är mycket lugnare i huvudet nu”

Foto: Mikael Nybacka

Lena Wadström-Ekblom fick en adhd-diagnos för några år sedan.

Förr var omgivningen ofta kaotisk och som barn kunde hon somna i skolan om det var ointressant. Med adhd-diagnosen fick hon medicin som ordnat upp i kaoset.

JAN JACOBSON

När Lena Wadström-Ekbloms dotter fick diagnosen adhd började hon själv läsa på och tyckte att mycket stämde in också på henne. Det ledde till att hon tog kontakt med vuxenpsykiatrin i Jakobstad och fick tid till en undersökning som så småningom ledde till diagnos och medicin i april i år.

– Det är mycket lugnare i huvudet nu, inte tusen tankar på en gång.

Hon är öppen med att berätta om sin situation och sitter lugnt vid cafébordet i Vasa där vi träffas, även om hon säger att hon varit nervös för träffen.

Egentligen klarade sig Lena och familjen bra utan diagnos ända tills för några år sen då hennes man gick bort. Det var han som höll ihop vardagen och såg till att det fanns strukturer. Efter hans död märkte Lena att hon inte klarade av det själv.

– Det handlade om vardagliga saker som att äta på en viss tid och se till att det fanns rena kläder i skåpen. 

Lena säger att hon ville ge barnen struktur men att hon inte klarade av det. I dag är det lättare även om allt inte är så strukturerat som då mannen levde.

”Om det var ett ämne som jag inte var så intresserad av måste jag göra någonting med händerna för att inte somna. Så är det fortfarande.”

LENA WADSTRÖM-EKBLOM

Undersökningen inför diagnosen innebar att Lena träffade en psykiater för ett samtal. Efter en tid kallades hon till en psykiatrisk sjukskötare och fick fylla i en omfattande blankett. Sedan tillbaka till psykiatern som ställde samma frågor en gång till.

En viktig del i utredningen var barndomen fram till 12–13-årsåldern. Symptomen måste ha funnits redan som barn. Lena säger att hon var ett tyst och mycket försiktigt barn, långtifrån den hyperaktivitet som ofta utmärker pojkar.

Det är ett typiskt drag hos flickor och någonting som gör att det är svårare att hitta adhd-barnen bland flickorna. Flickor är duktiga på att dölja sina symptom och är ofta inte utåtagerande. Därför upptäcks också deras adhd ofta senare i livet, samtidigt som det är vanligt med förekomsten av flera sjukdomar samtidigt. För flickors del handlar det om ångest och depression medan pojkar ofta får problem med trots och uppförandestörning. Det här enligt forskaren Tatja Hirvikoski på Karolinska Institutet i Stockholm.

Lena Wadström-Ekblom måste ofta sitta och rita under lektionerna i skolan för att klara av att hålla sig vaken.

– Om det var ett ämne som jag inte var så intresserad av måste jag göra någonting med händerna för att inte somna. Så är det fortfarande.

Hon hade också svårt med koncentrationen, och glömde ofta böcker eller till exempel kallelser till föräldrasamtal.

Lena Wadström-Ekblom är bosatt i Pedersöre men kommer ursprungligen från Vasa.
Foto: Mikael NybackaLena Wadström-Ekblom är bosatt i Pedersöre men kommer ursprungligen från Vasa.


När hon fick sin adhd-diagnos
 valde Lena också att ta den medicinering som erbjöds, eftersom hon hade sett hur den hjälpt dottern. Under ett par veckor mådde hon ganska illa av den, men sedan släppte det och hon märkte effekten. Det mest konkreta var när hon märkte att hon inte hade letat efter telefonen på länge. 

– Egentligen sätter jag den inte på ett bättre ställe nu, men jag ser den. Tidigare gick jag bara av och an och letade.

I dag är familjevardagen annorlunda. Det finns rena kläder i skåpen på rätta ställen och framför allt finns det mat i kylskåpet. Visst har hon gått till butiken och handlat också tidigare men inte kommit hem med det som behövts.

– Jag vet hur man går och handlar men kommer hem med fel saker. Typ ”det där ser ju så trevligt ut”. Och inköpslistan är hemma.

Även om medicinen har gjort Lena piggare blir hon fort trött, speciellt om det är mycket liv runt omkring. Det fungerar ändå numera bra att till exempel sitta på ett café och prata som vi gör, även om det är mycket annat som händer runt om. Då hon kommer hem från jobbet måste hon ofta sova en stund för att orka ta itu med hemsysslor.

”Det är mycket lugnare i huvudet nu, inte tusen tankar på en gång.”

LENA WADSTRÖM-EKBLOM

Det finns sidor av adhd som lyfts fram som positiva, som att personer kan vara snabba, idérika och kvicktänkta. Lena Wadström-Ekblom säger att hon mest ser adhd som ett handikapp, men om hon verkligen går in för någonting kan hon vara hyperfokuserad och stänga ute allt annat. Hon har svårt för att börja och svårt för att sluta. Därför hon har hon tagit i bruk en telefonapp som ringer efter tjugofem minuter. Då är det tio minuter vila innan det ringer för ett nytt pass på tjugofem minuter.

– Jag har märkt att jag är mycket effektivare på det här sättet.

Ett annat hjälpmedel som Lena hittat på webben, där det finns många sidor riktade till personer med adhd, är en städapp. Med dess hjälp får hon hela huset städat, eller åtminstone genomgånget. 

– Jag städar i fem minuter, sen ringer klockan och då byter jag rum. Det kanske inte blir så effektivt städat, men jag fastnar åtminstone inte och gnuggar samma fläck i timmar.” // ÖT

JAN JACOBSON

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.