LEDARKOMMENTAR: Inte Jakobstads fel att hårdrocken ställdes in

LEDARKOMMENTAR | 

I GÅR 16.00

Scenbygget är konsertarrangörens ansvar. Likaså att publiken får korrekt info om vad som gäller. Nu brast det rejält på båda punkterna.

KENNETH MYNTT

”Hit kommer vi aldrig igen.”

Så löd en av de besvikna kommentarerna efter att det, sent omsider, stod klart att konserten med Deep Purple och Uriah Heep var inställd i lördags.

”Hit” syftade på Jakobstad, vars image som värdstad för storkonserter fick sig en törn. I besvikelsens stund är det ingen som minns framgångarna i Jakobstad med Toto 2013, Scorpions 2015 samt Europe, Whitesnake och One Desire 2019.


Om något går snett under Ruisrock eller Provinssi är det inte Åbo eller Seinäjoki som skuldbeläggs. Men på en mindre ort utan ett inarbetat festivalvarumärke blir tendensen större att klandra värdstaden för det som är en solklar flopp från arrangörens sida.

RH-Entertainment har för sin del sagt att misstaget med scenkonstruktionen var en följd av att en underleverantör inte höll måttet. Detta trots att det alltid är huvudentreprenören som bär det fulla ansvaret.

”Nöjda fans är en stor tillgång. De som gör fansen besvikna tar en ekonomisk risk.”

En konsertarrangörs trovärdighet står och faller med vilka scenbyggare den anlitar. Likaså med att arrangören faktiskt vinnlägger sig om att köande konsertbesökare snabbt får korrekt information om vad som gäller.

Nu brast det rejält på båda punkterna. Det kan straffa sig i form av minskad biljettförsäljning till Totokonserterna i Tammerfors, Helsingfors och Åbo 5–7 augusti.

Det är inte första gången RH-Entertainment har problem med scenen. Status Quo ställde in sitt uppträdande på Karjurockfestivalen i Nystad 23 juli som en följd av att scenen inte fyllde bandets krav.

Nöjda fans är en stor tillgång. De som gör fansen besvikna tar en ekonomisk risk.

Fotnot: Den ursprungliga texten innehöll ett litet fel. Totos konsert i Vasa den 4 augusti arrangeras inte av RH-Entertainment, Vasakonserten har bara marknadsförts av det bolaget. Arrangör för Vasakonserten är Nordic Live Productions. RH-Entertainment är däremot arrangör av Totokonserterna i Tammerfors, Helsingfors och Åbo den 5–7 augusti. Uppgiften rättad kl 16.30.” // ÖT

Det är bra att få veta lite fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.