THL: Dags att börja se pandemin som en endemi – ”Coronan är här för att stanna”

Foto: Sofia Westerholm

Institutets direktör Mika Salminen säger att var och en själv ska bedöma vilket coronabeteende som känns bäst, och dessutom minnas att respektera andras val.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds direktör Mika Salminen kan vi få en ny epidemitopp under midvintern. Samtidigt uppger han att situationen måste vara rätt allvarlig innan man går in för restriktioner och nedstängningar igen.

SOFIA WESTERHOLM

Den 11 mars 2020 deklarerade världshälsoorganisationen WHO coronaviruset till en pandemi. Nu, snart två och ett halvt år senare, är det dags att i stället börja betrakta viruset som en endemi, anser Institutet för hälsa och välfärd. 

En endemi innebär att viruset fortfarande förekommer överallt i världen, och tidvis uppstår epidemier på olika håll.

Tillfälliga epidemier och coronavågor är något som sjukvården i Finland behöver vara beredd på, säger institutets direktör Mika Salminen i samband med en presskonferens på onsdagsförmiddagen. 

– Vi pratar egentligen inte längre om att förbereda sig, utan om att anpassa sig till situationen. 

Hittills har det med 3–6 månaders mellanrum under pandemin dykt upp en ny mutation, och det är enligt Salminen något vi sannolikt kommer att få lära oss leva med. 

Lugnande besked inför hösten 

På sistone har Finland sett en ökning i coronasiffrorna. Fallen har blivit fler till följd av att den nyaste omikronvarianten BA.5 brett ut sig över landet. Också i Österbotten har flera fall av varianten nu bekräftats. 

Det positiva med den nyaste omikronvarianten är ändå att den trots sin smittsamhet inte ser ut att orsaka allvarligare former av corona, snarare tvärtom. Sedan varianten tagit över Finland har patienterna på intensivvårdsavdelningarna inte blivit fler. Inte heller andelen dödsfall, vare sig i Finland eller ute i världen, ser ut att stiga.

Då VBL/ÖT får en pratstund med Salminen säger han att det är svårt att säga om det är omikrons styrka som mattats av eller det goda vaccinskyddet som leder till att varianten utifrån statistiken ser lindrigare ut. 

Det har förutspåtts att hösten kan bli svår och att en ny coronavåg kan komma. Salminen säger att han tack vare Finlands goda vaccinationstäckning känner sig rätt lugn.

– Det viktiga är att hälsovården har tillräckliga resurser då smittfallen i höst blir fler. 

Enligt Salminen är det omöjligt att säga när nästa epidemitopp är här, men han går ut med en vag bedömning och säger att det sker under midvintern. 

Om läget skulle förvärras så pass att nedstängningar och restriktioner åter lyfts på tapeten så är det är inte institutet som fattar de besluten. Deras experter hörs ändå i de frågorna, och Salminens åsikt är att nedstängningar inte har någon långvarig effekt. 

– Det hindrar inte spridningen permanent, utan då man öppnar upp samhället igen så är spridningen i gång. Så situationen måste vara rätt allvarlig innan man går in för en sådan åtgärd. 

”Problemet med de modifierade vaccinen som nu är under utveckling är att de skapats för omikrons första variant. Vi har redan den femte varianten på gång här.”

MIKA SALMINEN

Direktör vid Institutet för hälsa och välfärd

Vänta till ny omikronvaccin, eller? 

Institutet har under sommaren utvidgat sin rekommendation om en fjärde vaccinationsdos. Nu rekommenderas alla som fyllt 60 år och yngre personer som tillhör en riskgrupp att ta den fjärde dosen. 

Men samtidigt utvecklas nya vaccin, så kallade omikronvaccin, som är mer anpassade för den muterade virusvarianten. Salminen säger att utvecklingen av nya vaccin inte ändrar på de rådande rekommendationerna.

– Vi vet inte ännu när vi får i bruk de nya vaccinen, och problemet med de modifierade vaccinen som nu är under utveckling är att de skapats för omikrons första variant. Vi har redan den femte varianten på gång här, säger Salminen. 

– Man kan fråga sig det är så stor skillnad då vi vet att de nuvarande vaccinen redan ger ett gott skydd mot allvarlig corona. 

Enligt Salminen har det aningen felaktigt uppstått en bild i Finland av att skyddet av de nuvarande vaccinen skulle försvinna med tiden. Så är det enligt honom inte. De nuvarande vaccinen ger ett gott och framför allt långvarigt skydd mot allvarlig corona. Dock skyddar de inte alltid mot smitta, vanligen avtar det skyddet efter 1–2 månader. Det betyder alltså att man kan drabbas av corona trots att man är vaccinerad, men sannolikt kommer man då undan märkbart lindrigare än utan vaccinet.

– En grov uppskattning är att omkring 10 000 människoliv i Finland har besparats enbart under detta år tack vare vaccinen. 

”Jag själv är exempelvis fullt vaccinerad och har nyligen haft corona så jag försöker leva rätt normalt. Sedan tänker jag lite mer efter och känner efter att jag inte har symtom på influensa då jag ska hälsa på min gamla mamma.”

MIKA SALMINEN

Direktör vid Institutet för hälsa och välfärd

 


Individuellt val hur man vill agera 

Salminen säger att den nya termen endemi i praktiken inte ändrar finländarnas vardag. Fortfarande gäller samma principer om att var och en själv väljer hur man vill agera beträffande bland annat munskydd och folksamlingar. 

– Det vi vill få fram med den nya termen är att detta inte är något temporärt. Coronan är här för att stanna. 

Han förstår att det inte alltid är lätt att avgöra vad som känns bäst och bekvämast för stunden, och påminner därför om att de personer som fått sina rekommenderade vaccindoser kan känna sig rätt trygga. 

– Jag själv är exempelvis fullt vaccinerad och har nyligen haft corona så jag försöker leva rätt normalt. Sedan tänker jag lite mer efter och känner efter att jag inte har symtom på influensa då jag ska hälsa på min gamla mamma, säger Salminen.

– Men det här är helt individuellt. En del vill bära munskydd, andra inte. Det får man respektera.

Coronaläget i Finland” // ÖT

Det var ett nytt ord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.