Nu kan man bo lyxigt i tält i Fäboda – snart välkomnas de första gästerna

Foto: Jonas Brunnström

Glampingmanager Linn Stenberg lägger den sista handen vid bäddningen.

Glampingmanagern Linn Stenberg har en del jobb kvar, köket ska ställas i ordning och hon kör i skytteltrafik mellan staden och Fäboda.

– Sophanteringen här är viktig, vi har över 10 olika kärl för att göra sorteringen så enkel som möjligt. Folk som väljer den här sortens inkvartering har ofta höga krav på miljötänket, säger hon.

Det är några inbjudna influencers som får nöjet att premiärtesta Gnista Glamping.

Linn Stenberg kommer att se till att alla gäster möts av nybäddade sängar, fräscha handdukar och städade tält. 

När vi besöker Gnista Glamping blåser det rejält från havet. Men inne i tälten är det varmt och ombonat. Skulle det ändå bli lite kyligt finns extra filtar att svepa in sig i. 

Textilier i sköna naturmaterial bidrar till känslan i tälen.
Foto: Jonas BrunnströmTextilier i sköna naturmaterial bidrar till känslan i tälen.

Inredda tält med sköna sängar, soffa och toalett är drömmen för dem som gärna vill vara ute i naturen men helst slipper sova på knöliga liggunderlag och trilskande stormkök.

På Gnista glamping finns två stora tält där man sover och grillar med havsutsikt.
Foto: Jonas BrunnströmPå Gnista glamping finns två stora tält där man sover och grillar med havsutsikt.

Glamping är en företeelse som i sig borde vara en motsägelse; glamorös camping. Men glamping har blivit en hit och allt fler är villiga att betala för naturnära tältlyx. 

För några år sedan köpte fastighetsbolaget Ebba stadens två sommarstugor, Wallenska villan och Miettinens villa. Wallenska villan ligger på stranden men är i dåligt skick. I nuläget fungerar den inte att hyra ut. Platsen, bland de vackraste i Fäboda, fick fastighetsbolaget att tänka till. Ebbas VD Åsa Björkman säger att idén med glampingtälten är att man kan testa ett koncept snabbt och utan bygglov.

Gnista glamping vid Fäboda.
Foto: Jonas BrunnströmGnista glamping vid Fäboda.

Nu är det alltså möjligt att lyxtälta i Fäboda. Projektet startades av Ebba men kommer att ha en helt egen marknadsföring under namnet Gnista Glamping.

De två stora tälten är placerade på trädäck. På däcket finns en liten sittgrupp och en grill. Toaletten finns inne i stugan och en bit bort ligger bastun. På stranden kan man sträcka ut sig i en skön solbädd eller gunga i takt med vågorna i den instagramvänliga trägungan. 

Uthyrningen av glampingtälten startar troligen efter midsommar, man bokar via en hemsida och får en kod som går till en nyckelbox. Eftersom det bara finns två tält är tillgången begränsad. Priset per natt kommer att ligga på 170 euro per tält vilket säger något om den tilltänkta målgruppen.

– Vi riktar oss inte till partygäng och grupper. Det här är för dem som vill testa hur det är att sova ute i Fäboda, njuta av solnedgången, kanske ta en tur på supbrädan. Den som vill kan laga sin egen mat i det enkla men funktionella köket. Men man kan också beställa både frukost- och middagskassar till tältet. Kassarna kommer från lokala företag och håller hög standard, säger Åsa Björkman.

I hyran för tältet ingår bland annat bastu och tillgång till supbrädor. 

– Vi kommer att lotta ut några övernattningar så det gäller att följa med vad som är på gång på Gnista glamping säger Åsa Björkman.” // ÖT

Jakobstad

ANNE-MAY WISÉN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.