Personliga assistenter ska få lika lön i välfärdsområdet – ”Viktigt att vi får en enhetlig lönenivå”

Foto: Kevin Åkerlund/arkiv

Personliga assistenter ska få lika lön oberoende av var i Österbottens välfärdsområde de arbetar.

Personliga assistenter får lika lön i Österbottens välfärdsområde från och med nästa år. Det beslöt styrelsen för välfärdsområdet på måndagen.

MAYVOR STAGNÄS

Från och med nästa år ska personliga assistenter få lika lön oberoende var i Österbottens välfärdsområde de arbetar. Samtidigt får hela personalen i välfärdsområdet mera omfattande företagshälsovård.

Det här betyder att de personliga assistenter som är anställda av arbetsgivare som inte är anslutna till Förbundet för personliga assistenters arbetsgivare i Finland (Heta) kommer att få en timlön på 11,90 euro.

I den första fasen av löneharmoniseringen, som genomfördes i början av året, fastställdes timlönen till 11,29 euro. Lönen för dem som är anställda av arbetsgivare som inte är anslutna till Heta höjs också en aning.

Personlig assistans kan köpas med hjälp av servicesedlar, köptjänster eller med hjälp av en så kallad arbetsgivarmodell. Det innebär att en svårt funktionshindrad person själv fungerar som arbetsgivare och anställer en assistent.

”Välfärdsområdet svarar för kostnader som uppstår i samband med anställningen. Samtidigt är det viktigt att vi får en enhetlig lönenivå i hela Österbottens välfärdsområde”, skriver Erkki Penttinen, sektordirektör, i ett pressmeddelande.


En person med
 svår funktionsnedsättning har en subjektiv rätt till personlig assistans med stöd av lagen om service och stöd på grund av handikapp. Personlig assistans används för sysslor som personen inte klarar av att göra i hemmet eller utanför hemmet på grund av sin funktionsnedsättning eller sjukdom.

Med harmoniseringen gör man allas löner lika stora inom en yrkesgrupp. Tjänstemän kartlägger löneskillnaderna för att ge ett förslag på hur lönerna kan harmoniseras senare.


Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde, säger att det är ett omfattande utredningsarbete, men kan inte säga vilken yrkesgrupp som är nästa i tur. Hon räknar med att någon arbetsgupp ska få det i år och sedan behövs mera pengar i budgeten för fler yrkesgrupper.

– Vi har sjutusen anställda i år och åttatusen nästa år så det tar tid att harmonisera lönerna. Men vi arbetar på det, säger Kinnunen.” // ÖT

Österbottens välfärdsområde

Mycket viktigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.