Jeppis 4 Ukraine närmar sig Tallinn – ”Ukrainarna känner sig tryggare nu”

LOKALT MÄNNISKOR JAKOBSTAD | 7.3.2022

Foto: privat
Lasse Saukkonen, Jurjen Smedinga, Mika Vacker, Olexandra Kapiichuk och de 55 ukrainarna börjar närma sig Estland.

Hemresan för hjälpinsatsen Jeppis 4 Ukraine har gått bra så här långt. Bussen startade hemåt på lördag och börjar nu närma sig den estniska huvudstaden.
JONATHAN LYGDMAN


När ÖT/VBL når Jeppis 4 Ukraines bussen på måndag förmiddag är man inne på andra dagen av sin hemfärd från polska Warszawa. Man har precis återupptagit resan efter övernattningen i Litauen och har nu siktet inställt på Tallinn.

– Resan har gått helt enligt planerna så här långt. De ukrainska människorna som är med i bussen är riktigt trevliga. Det största problemet vi haft är att komma överens om vem som ska koka kaffet i bussen, skrattar Mika Vacker.

I början av resan var ukrainarna av förståeliga skäl skärrade av kriget och höll sig mest för sig själva på sina platser i bussen. Nu när det gått ett par dagar har de blivit mera avslappnade.

– Kriget i deras hemland har självklart påverkat dem mycket. Rädslan har varit påtaglig men nu har den börjat släppa en aning. Ukrainarna känner sig tryggare nu, säger Vacker.

ANNONS

55 ukrainare finns med på bussen till Jakobstad. Den yngsta är 7 månader och den äldsta är 77 år gammal. Därtill finns kattungar och hundvalpar med på hemresan.

– De är alla trötta men glada att få komma hit. Personligen är jag extremt nöjd med att vi planerat hela resan så noggrant. Sedan har det varit suveränt att ha Olexandra Kapiichuk med som tolk. Det har underlättat en hel del, säger Vacker.

När de väl anländer till Jakobstad är bostäder ordnade för samtliga ukrainare.

– Det mest akuta var att få dem från Ukraina och se till att de har någonstans att bo när de kommer hit. Sedan får vi lära känna dem bättre och ta det vidare därifrån, säger Vacker.” // ÖT
Jakobstad

Det är intressant att följa med deras resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.