Bussen fullbokad – Jeppis 4 Ukraine vänder hemåt mot kvällen

”Foto: privatHumöret är på topp trots lite sömn och otaliga kilometer för chaufförerna Lasse Saukkonen och Jurjen Smedinga. Mika Vacker och Olexandra Kapiichuk räknar med att vända hemåt i kväll med bussen fylld till sista plats av ukrainska flyktingar.
Om allt går som planerat ska bussen på väg till den ukrainska gränsen i Polen vara lossad på förnödenheter och till sista platsen fylld med ukrainska flyktingar i dag, lördag eftermiddag. Då startar man den långa resan hemåt.
   
BRITT SUNDÖT ringer upp Mika Vacker vid lunchtid lördag. Under natten har hjälpoperationen som Jeppis 4 Ukraine arrangerar till den ukrainska gränsen fått de koordinater som behövs för att slutföra sin hjälpinsats.

Vacker vill av säkerhetsskäl inte uppge körrutten genom Polen eller slutdestinationen, där man  lossar alla de förnödenheter som bussen är fylld med, bland annat 14 kubikmeter medicinsk utrustning, som ska slussas vidare till den ukrainska krigsfronten.

Då bussen är tömd kommer den till sista plats att fyllas med ukrainska flyktingar. Vid lunchtid beräknades bussresan till slutmålet ta fyra timmar.

– Det finns 55 platser i bussen och de fylls med flyktingar som redan är utsedda att följa med oss tillbaka till Jakobstad, säger Vacker.


Redan under natten till lördag anslöt två ukrainska kvinnor till bussen som därför även hann dela samma hotell med besättningen i Ingsvans buss. Ingen av dem har, enligt vad Mika Vacker känner till, någon tidigare anknytning till Finland eller till de ukrainare som bor i Jakobstadsnejden.

– I chocken och bedrövelsen är de ändå nöjda och tacksamma att få följa med oss hem, säger Vacker.

– Det är inte så att vi plockar upp folk lite här och där. Vem som följer med oss koordineras av andra, också i fråga om de två kvinnorna som redan är ombord i bussen och som fick skjuts till vårt hotell av en hjälpare som körde dem 500 kilometer så de kunde ansluta till vår buss, säger Vacker.

Trots bristen på sömn är humöret på topp för hjälparna till besättning i bussen, som startade från Jakobstad på torsdag kväll.

– Trafiken löper bra och vi har inte haft några oväntade stopp.

Mika Vacker hoppas att hemresan löper lika smidigt.

– Om allt går som planerat ska vi kunna vända hemåt på lördag kväll. Och då återstår en både lång och tung resa via Tallinn.” // ÖT

   
BRITT SUND 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.