Niskanen fixade blåvita guldfesten – tog tredje OS-guldet i karriären: ”Är i mitt livs form”

Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Iivo Niskanen var just så bra som den klassiska delen av skiathlontävlingen lovade.Iivo Niskanen stod för en uppvisning av världsklass, kompisen Perttu Hyvärinen kompade med en poängplacering och Ristomatti Hakola ville bara gråta

.LUDVIG ANDERSSON

Efter överraskningsbronset i skiathlon i söndags skruvades de blåvita guldförväntningarna på Niskanen upp rejält inför 15 kilometer klassiskt. Den enda åkare som då kunde hota Niskanens klassiska åkning var ryssen Aleksander Bolsjunov. Bägge fick gälla som guldfavoriter på 15 kilometer klassiskt, om än Niskanen som största favorit.

Niskanen visade att allt snack om guld var befogat. 30-åringen gick som ett frustande ånglok från start till mål och tog ett överlägset guld före Bolsjunov och norrmannen Johannes Hösflot Kläbo.

Niskanen öppnade hårt och tog ledningen vid 1,8 kilometer, men bara med 2,3 sekunder före uppstickaren Richard Jouve, fransmannen som stått för en monstruös inledning. Niskanens största rival Aleksander Bolsjunov startade sex placeringar bakom Niskanen och det blev nervösa minuter i väntan på att se hur hårt ryssen öppnat.

Det skulle visa sig att Niskanens öppningsfart varit riktigt stabil – Niskanen var över åtta sekunder snabbare än Bolsjunov vid 1,8 kilometer. Vid följande officiella mellantid vid 6,3 kilometer var avståndet redan uppe i över 13 sekunder, men Bolsjunovs åkning såg fortfarande vägvinnande ut och ryssen var på inget sätt ute ur guldstriden.
Men vid 10,5 kilometer var Niskanens avstånd ner till Bolsjunov redan en halv minut – ryssen hade kroknat i försöken att hålla jämna steg med världens bästa klassiska åkare. Niskanen kontrollerade loppet från start till mål med oerhört vägvinnande diagonalåkning av yppersta världsklass.

I mål kunde Niskanen kosta på sig ett guldleende då han poserade tillsammans med de andra medaljörerna Bolsjunov och Kläbo. Samtidigt ljöd traditionsenligt Björneborgarnas marsch i TV-sändningen, OS-guldet till ära.

– Förhållandena passade mig och jag upplever att jag är i mitt livs form, säger Niskanen till Yle.

– Bakom mig har jag några toppsäsonger, men även några svajiga. Jag har hela tiden velat utvecklas som idrottare. Inför i år återvände vi till ett beprövat träningsupplägg. Jag har hela tiden varit i bra form, men nu har vi kunnat fila på allt lite mer.

Iivo Niskanen hade sedan tidigare tre internationella mästerskapsguld, varav två OS-guld. I Sotji 2014 blev det guld i parsprint tillsammans med Sami Jauhojärvi och 2018 i Pyeongchang blev det guld i masstarten på 50 kilometer klassiskt. Dagens OS-guld cementerar honom som en av alla tiders skidlegendarer – såväl nationellt som internationellt. Få har lyckats med bedriften att ta guld i tre raka olympiska spel.

Iivo Niskanen vrålar ut guldglädjen i målfållan.
Foto: Lehtikuva/Emmi KorhonenIivo Niskanen vrålar ut guldglädjen i målfållan.

Även bakom Niskanen utspelades fina blåvita scener då skiathlonsjuan Perttu Hyvärinen stod för ett nytt kanonlopp. Hyvärinen avslutade urstarkt och tog i mål ledningen av svensken William Poromaa med hela 42,3 sekunder. Hyvärinen låg helt utslagen i målfållan efteråt – han hade tömt pajazzon fullständigt.

Hyvärinen slutade sexa efter att ha passerats av medaljtrion Niskanen, Bolsjunov, Kläbo samt norrmannen Hans Christer Holund och ryssen Aleksej Tjervotkin. Sjätteplatsen är en sanslöst fin prestation av en åkare som normalt brukar hålla till kring placeringarna 15–25.

– Skiathlon var en fin tävling och jag kände press på mig att lyckas i dag. Jag har lite tudelade känslor, det kändes inte lika bra som i skiathlon. Men jag gav faktiskt allt, det lämnade inte mycket krafter kvar. Och jag är väldig glad för Iivos skull, säger kompisen Hyvärinen, som ändå var smått besviken då han ändå var ”bara” en knapp halv minut från bronset.

Men alla finländare var inte glada. Ristomatti Hakola har haft en svår säsong. Träningssäsongen spolierades av en bruten tå och sjukdom och när det väl var dags för världscuppremiär i Ruka föll han och bröt revbenen på just 15 kilometer klassiskt. Intervallstarten i Zhangjiakou var hans första distans i mästerskapet, och en chans att räta ut frågetecknen kring formen.

Men snarare uppstod fler frågor: Hakola var bara 28:e man i mål. Ett okej lopp sett till förutsättningarna, men inte mer än så.

”Jag tänkte nästan börja gråta där uppe på backen då det gick så långsamt. Det här är en av karriärens största besvikelser.”

RISTOMATTI HAKOLA

Och Hakola var en mycket besviken man i tv-intervjun efter loppet.

– Det är nog sällan det har gått så långsamt för mig på klassiskt. Det här var bara säsongens fjärde tävling. Jag har haft långa pauser och det räcker inte till om man bara är frisk under 30 procent av träningsdagarna, säger en besviken Hakola till Yle.

– Jag tänkte nästan börja gråta där uppe på backen då det gick så långsamt. Det här är en av karriärens största besvikelser.

Remi Lindholm inledde starkt, med kroknade och slutade 45:e.
Foto: Lehtikuva/Emmi KorhonenRemi Lindholm inledde starkt, med kroknade och slutade 45:e.

Ex-Minkenåkaren Remi Lindholm, 25:e i skiathlon, inledde piggt och var länge trea vid den första mellantiden på 1,8 kilometer. Men Lindholms öppningsfart var för tuff och 24-åringen var 45:e i slutresultaten.

– Det var ett tufft race och jag inledde för hårt. Det känns lite tråkigt. Jag har inte tävlat så mycket på hög höjd i karriären, men det var en bra erfarenhet, säger Lindholm till Yle.

Herrarna fortsätter sitt OS med stafetter på söndagen, och för förbundskapten Teemu Pasanen väntar nu ett delikat jobb att välja rätt åkare för de olika etapperna. Oavsett är Finland en av medaljfavoriterna.

RESULTAT OS i Peking, längdåkning, 15 km (k)

  • 1) Iivo Niskanen FIN 37.54,8 2) Aleksander Bolsjunov ROC +23,2 3) Johannes Hösflot Kläbo NOR +37,5 4) Hans Christer Holund NOR +49,8 5) Aleksej Tjervotkin ROC +56,9 6) Perttu Hyvärinen FIN +1.05,4 28) Ristomatti Hakola FIN +2.54,8 45) Remi Lindholm FIN +3.45,2″

Citatkälla: Yle.Vinter-OS i Peking // ÖT

Det blev GULD!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.