Två år sedan det första coronafallet bekräftades i Finland – så här såg rubrikerna ut då

Foto: Lehtikuva/Laura Haapamäki

Det första coronafallet i Finland konstaterades i Lappland.Det är nu exakt två år sedan det första coronafallet konstaterades i Finland. Ännu visste världen väldigt lite om ”det nya viruset”, som det kallades då.

KAROLINA ÅSMUS

Onsdagen den 29 januari 2020 bekräftades det första fallet av covid-19 i Finland. Det var en turist från Wuhai i Kina som testat positivt vid Lapplands centralsjukhus. Fallet var det tredje bekräftade i Europa. 

”Det var väntat att sjukdomsfall i samband med turism skulle uppkomma även i Finland. Risken är fortfarande liten att sjukdomen sprids i Finland, så man behöver inte oroa sig”, sade THL:s direktör Mika Salminen då. 

Bekräftat fall av coronaviruset i Finland – kinesisk turist smittad

Samma dag rapporterade VBL/ÖT att munskydden redan hade åtgång i Vasa. På Kyrkoapoteket ekade det till och med tomt i hyllorna.
”Vi märkte direkt en ökad efterfrågan efter de två misstänkta fallen av coronavirus i Ivalo, som sedan visade sig vara falskt alarm”, sade Ilari Imppola, provisor på Kyrkoapoteket.

Fler köper munskydd i Vasa efter misstankar om coronavirus i Finland

Munskydden hade åtgång redan tidigt.
Foto: Jannike BackMunskydden hade åtgång redan tidigt.

En dag senare, den 31 januari, utlyste Världshälsoorganisationen WHO internationellt hälsonödläge på grund av ”coronaviruset från Wuhan” eller ”Wuhanviruset” som det fortfarande kallades. 

Ryssland stängde delvis sina gränser mot Kina och Vietnam slutade utfärda turistvisum till kineser. En rad flygbolag avbryter flygningar till och från Kina.

I det här skedet hade 15 länder konstaterat fall av coronaviruset. 

WHO: Wuhanviruset ett internationellt nödläge

Den 1 februari hade knappa 12 000 coronafall konstaterats i världen – största delen i Kina. Nu, två år senare, är det officiella antalet bekräftade fall 360 miljoner. 

Australien meddelar att alla som inte är australiska medborgare kommer att stoppas från att resa in i landet från Kina. USA gjorde samma sak, och förklarade ett folkhälsonödläge.

”Jag vill betona att det här är en allvarlig hälsosituation i Kina, men att risken för den amerikanska allmänheten för närvarande är låg. Vårt mål är att göra allt vi kan för att det fortsätter så”, sade Robert Redfield, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten” CDC.// ÖT

Fler än 11 000 smittade av coronaviruset
KAROLINA ÅSMUS FÖLJ

Ja tänk vad ett virus kan ställa till med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.