Vaccinturism på flera håll i landet – Hyvinge värst drabbat

Foto: Arkiv/Jeanette Östman/SPT

Så kallad vaccinturism har ökat inom Keusote i Mellersta Nyland.Nu sprider sig vaccinturismen i stora delar av landet, rapporterar flera medier. I Österbotten syns fenomenet inte.ANNA SOURANDER
 

På olika håll i landet har man uppmärksammat fall av så kallad vaccinturism. Personer har gått och tagit sin tredje dos vaccin mot covid-19 från en vaccineringspunkt till vilken man inte behövt boka tid på en ort utanför det egna sjukvårdsdistriktet och den egna kommunen.

Bland annat Helsingin Sanomat och Iltasanomat rapporterar om fenomenet. 


Värst drabbad är samkommunen Keusote i Mellersta Nyland. Samkommunen uppger att alla områdets walk-in-vaccineringspunkter har besökts av personer som kommer från andra kommuner än de som hör till sjukvårdsdistriktet. 

Keusote ordnar offentliga social- och hälsovårdstjänster i Hyvinge, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs och Tusby. 
Fenomenet med personer från andra kommuner som kommer för vaccinering på Keusotes område blev tydligt i början av januari då sjukvårdsdistriktet inledde massvaccinering och öppnade flera walk-in och drive-in punkter i Hyvinge. Enligt uppgifter är hela 37 procent av de som fått tredje dosen vaccin i Hyvinge sådana som inte bor i på Keusotes område. 

Även inom Päijänne-Tavastland välfärdssamkommun har man uppmärksammat fenomenet med vaccinturism i viss grad. 

Från Keusote säger man att vaccinering av utomstående inte är ett problem så länge köerna till vaccineringspunkterna inte blir oskäligt långa. 

Inom samkommunen Österbottens välfärdsområde har man enligt välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen inte märkt av någon vaccinturism.Coronaläget i Finland” // ÖT

Bra att folk vaccinerar sig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.