HS: Regeringen förbereder sig på ta i bruk beredskapslagen

Foto: Jonas Brunnström

Regeringen förbereder beredskapslagen, enligt källor. I nuläget handlar det inte om att införa ytterligare begränsningar utan om att garantera social- och hälsovårdens verksamhet. Lagen ska godkännas i riksdagen innan den tas i bruk.Regeringen vill ta i bruk beredskapslagen och införa undantagsförhållanden, uppger flera olika källor till Helsingin Sanomat.

FREDRIK WESTBLOM, ARI SUNDBERG

Snart kan det bli undantagsförhållanden igen. Regeringen förbereder sig nämligen för att ta i bruk beredskapslagen i syfte att mota spridningen av coronaviruset och trygga sjukvården, enligt en artikel i Helsingin Sanomat

Flera av varandra oberoende källor ska ha bekräftat saken till tidningen. 

En implementering av beredskapslagen kan förberedas såtillvida att regeringen tillsammans med presidenten konstaterar att det råder undantagsförhållanden. Riksdagen godkänner sedan aktiveringen av lagen. 

Regeringen har ännu inte fattat beslut om saken, enligt artikeln. Det gäller ändå paragraf 86 och paragraf 88 av beredskapslagen, skriver HS. Det handlar bland annat om att skjuta upp icke-brådskande vård. 
I nuläget handlar det inte om att införa ytterligare begränsningar, enligt artikeln, utan om att garantera social- och hälsovårdens verksamhet.

Flera ministerier är med i beredningen, bland dem Social- och hälsovårdsministeriet. 

Senast beredskapslagen aktiverades i Finland var våren 2020, och det var första gången det hände sedan andra världskriget. Coronaläget i Finland” // ÖT

Coronapandemi är inte över än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.