Nya rekommendationer: Vuxna bör undvika sociala kontakter – coronagruppen vill stänga vissa utrymmen

”Foto: Arkiv/Mikael NybackaNya rekommendationer införs nu inom Österbottens välfärdsområde för att förhindra smittspridningen. Enligt direktör Marina Kinnunen kommer man även att informera om en ny strategi för testning och smittspårning på måndag nästa vecka.
Med start på måndag rekommenderas vuxna att enbart umgås med den egna familjen. Samtidigt rekommenderar coronagruppen i Österbotten att vuxnas fritidsverksamhet sätts på paus. Nu begär de flankhjälp av regionförvaltningsverket.
   
LINN ÖVERGAARD, FREDRIK WESTBLOM


 

Coronasamordningsgruppen i Österbottens välfärdsområde möttes på fredagen för att se över det rådande pandemiläget i regionen. 

– Vi gick igenom lägesbilden. Och tyvärr är det nu så att situationen inte är bra, säger Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde strax efter att gruppen avslutat sitt möte. 


Kinnunen lyfter fram antalet covidpatienter som nu vårdas på sjukhus som en av flera orsaker till att rekommendationerna nu ses över.

– Nu vårdas nio covidpatienter på vanlig avdelning och tre covidpatienter på intensiven. 


I går, torsdag, var antalet patienter som vårdades för coronavirussmitta sex till antalet

– Belastningen på våden ökar nu märkbart. Nu klarar vi än så länge av att vårda covidpatienterna men problemet är att det ständigt uppstår nya karantäner bland vårdpersonalen som ska räcka till, säger Kinnunen. 

Coronagruppen i Österbotten ger därför två nya rekommendationer. Den första är att vuxna personer ska försöka ha så få sociala kontakter som möjligt utöver den egna familjen under de kommande två veckorna. Rekommendationen gäller alltså från den 10 januari till och med den 23 januari. 

Den andra rekommendationen är att vuxnas hobbyverksamhet sätts på paus under samma tidsperiod. 

– Dessa rekommendationer gäller alltså de som är födda före 2003, säger Kinnunen. 

Kinnunen uppger också att nya direktiv för testning och smittspårning i Österbotten kommer att offentliggöras på måndag nästa vecka. Trycket på såväl testning som på smittspårarnas arbete har vuxit enormt i takt med det eskalerande pandemiläget i regionen. 

– Den nuvarande strategin för att förhindra smittspridning fungerar helt enkelt inte. Vi försöker nu utveckla testningen. 


Dessutom begär nu coronagruppen om hjälp av regionförvaltningsverket. Det handlar om att de vill aktivera paragraf 58 g i lagen om smittsamma sjukdomar. 

Paragrafen har inte aktiverats hittills i Österbotten, säger Kinnunen. 

Kan du berätta vad det här handlar om? 

– Det handlar om att vi ska kunna stänga utrymmen så som stora idrottshallar och liknande. Vi upplever att det här skulle stöda vår rekommendation om att undvika kontakter. 

Inte heller det här skulle beröra personer som fötts efter 2003. 

När förväntar ni er svar från regionförvaltningsverket? 

– De lovade återkomma i början av nästa vecka, men vi förväntar oss att de kan ställa extra frågor till oss innan något beslut tas.  


En eventuell rekommendation om övergång till distansstudier ska i dag, fredag, behandlas av ministerarbetsgruppen för coronafrågor. Kinnunen uppger att man från coronagruppens sida aktivt följer med de nationella diskussionerna.

– Om det nu kommer en rekommendation om att man ska övergå till distansundervisning så är det styrelsen för Österbottens välfärdsområde som först behandlar frågan. Men skulle det vara så att vi övergår till distansundervisning i Österbotten så kommer vi också att rekommendera att man pausar fritidsverksamhet för barn. 

Coronagruppen möts nästa gång redan om några dagar, tisdagen den 11 januari.

Uppdaterad 18.33: Marina Kinnunens kommentarer om paragraf 58 g i lagen om smittsamma sjukdomar, som handlar om att stänga utrymmen, lades till. 
   
LINN ÖVERGAARD, FREDRIK WESTBLOM

// ÖT

Bra att barnen inte drabbas, o. får gå i skolan och fortsätta med sina aktiviteter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.