MTV: Nu kallas Försvarsmakten in – ska hjälpa kommunerna med testning, smittspårning och vaccinering: ”Behovet är akut”

Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).Social- och hälsovårdsministeriet har bett Försvarsmakten att bistå med ungefär 5000 personer som kan hjälpa till i kampen mot det försämrade coronaläget.

CHRISTINE SMEDBERG
 

Coronaläget i landet blir allt värre och inom social- och hälsovården är oron stor för hur resurserna ska räcka till. Därför vänder sig Social- och hälsovårdsministeriet nu till Försvarsmakten, rapporterar MTV Uutiset på tisdagen.

Enligt MTV begär ministeriet att Försvarsmakten gör sig redo att bistå med ungefär 5 000 personer – antalet ska ännu preciseras – som kan hjälpa kommunerna och sjukvårdsdistrikten med coronatestning, smittspårning och vaccinering i ungefär två månader.

Begäran grundar sig på paragraf 89 i smittskyddslagen.


”Behövs akut hjälp”
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) säger till MTV Uutiset att hon lyfte frågan med Försvarsmakten redan innan julen.

– Det behövs nu akut hjälp ute på fältet, säger Kiuru – och berättar också att hon hela tiden får meddelanden från vårdpersonal som är orolig för hur resurserna ska räcka.

Belastningen på sjukvården har ökat på sistone och Kiuru tror att detta snart också kommer att synas på intensivavdelningarna. Hon är också orolig för att smittspridningen tar ny fart nästa vecka när skolorna har börjat igen.

Regeringen kommer att diskutera eventuella nya begränsningar under nästa vecka” .Coronaläget i Finland // MTV3 / ÖT

En tråkig och allvarlig start på det nya året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.