Myndigheterna: Vart tionde coronatest positivt – julens saldo av smittade ännu öppet

”
Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Från vänster: avdelningschef Taneli Puumalainen vid Social- och hälsovårdsministeriet, ledande sakkunnig Liisa-Maria Voipio-Pulkki vid samma ministerium, och direktören vid Institutet för hälsa och välfärd Mika Salminen.Det är inte klart ännu hur mycket coronaviruset spridit sig under julen. Men antalet fall har ökat explosionsartat. En av tio som testar sig testar nu positivt för coronaviruset.
Antalet positiva resultat från coronatest i Finland ökar kraftigt. Av test utförda under julveckan var 10,7 procent positiva. Veckan innan var 8 procent positiva.
Detta kan jämföras med att färre än 3 procent av testerna var positiva under epidemins lugnaste perioder.
Men epidemiläget är allt annat än lugnt nu. Det framgår i den lägesbild som Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd gav på sin veckovisa presskonferens på onsdagen.
– Test från avloppsvatten i kombination med det stora antalet positiva coronatest visar att viruset är mycket utspritt i landet nu, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, som är sakkunnig vid Social- och hälsovårdsministeriet.
”Test från avloppsvatten i kombination med det stora antalet positiva coronatest visar att viruset är mycket utspritt i landet nu.”
LIISA-MARIA VOIPIO-PULKKI
sakkunnig på Social- och hälsovårdsministeriet
Totalt 16 200 nya fall av coronasmitta registrerades under julveckan. Veckan innan registrerades 13 800 fall. Det ger en incidens på 542 fall per 100 000 invånare under senaste två veckors period. Under den föregående perioden var incidensen 362 fall per 100 000 invånare.
Detta kan jämföras med förra årets julvecka. Då registrerades 1 815 fall i Finland.
– Utfallet av julhelgen är ändå inte klart, så det går inte att säga hur många som smittades under julens sammankomster, säger Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd.
Liisa-Maria Voipio-Pulkki säger att trycket på specialsjukvården och på intensivvården är stor nu.
– Vi har hört rapporter om att situationen på sina håll varit nära den kritiska gränsen.
Mot slutet av julveckan vårdades 214 personer inom specialsjukvården. Av dem befann sig 55 personer på intensivvårdsavdelning.
– Frågan om huruvida det borde öppnas speciella sjukhus för vård av patienter med covid-19 har diskuterats. Men det är inte aktuellt. En möjlighet är att man på universitetssjukhusen avdelar utrymmen specifikt för dessa patienter, säger Voipio-Pulkki.
”Eftersom så många är vaccinerade är det många som inte insjuknar, och de få vaccinerade som blir sjuka får endast lindriga symptom.”
MIKA SALMINEN
direktör på Institutet för hälsa och välfärd
Mika Salminen säger att läget lyckligtvis ändå inte är så dåligt som det kunde vara.
– Eftersom så många är vaccinerade är det många som inte insjuknar, och de få vaccinerade som blir sjuka får endast lindriga symptom.
Statistiken visar att det till övervägande del är de ovaccinerade som hamnar på sjukhus på grund av covid-19. Det är också de ovaccinerade som dör i covid-19, säger Salminen.
– Till de bättre nyheterna hör att nya studier från England och Skottland visar att omikronvarianten ger en mindre allvarligt sjukdomsbild, och leder mer sällan till sjukhusvård.
Salminen säger att studierna tyder på att risken för att man hamnar på sjukhus med omikron-varianten är upp till 60 procent lägre än med deltavarianten.
Även i Finland sprider sig omikron-varianten. Data om hur stor andel av coronaviruset som är omikron finns inte ännu att tillgå, men den kommer troligen att tränga undan delta-varianten, säger Social- och hälsovårdsministeriets avdelningschef Taneli Puumalainen.
”Till de bättre nyheterna hör att nya studier från England och Skottland visar att omikronvarianten ger en mindre allvarligt sjukdomsbild, och leder mer sällan till sjukhusvård.”
MIKA SALMINEN
direktör på Institutet för hälsa och välfärd
Han säger att ministeriet inlett arbetet med en uppdatering av lagen som styr användningen av covidintyget.
– Syftet är att det ska bli lättare att avgränsa hur, var och när covidintyget kan användas.
Puumalainen säger att eftersom arbetet just påbörjats så kan man inte säga när uppdateringen kan bli färdig.
Regeringen beslöt nyligen att användningen av covidintyget som en genväg runt restriktioner till exempel på restauranger och evenemang stoppas.”Coronaläget i Finland FÖLJER // ÖT
Läget ser inte bra ut.