Nya uppgifter: Omikronfall bekräftat även i Åbo – hör till samma smittkedja som fallet i Helsingfors

”Foto: Lehtikuva/Emmi KorhonenÅbo universitets centralsjukhus.
Nu har totalt två fall av omikronvarianten bekräftats i Finland – ett i Helsingfors och ett i Åbo. Personerna hör till samma sällskap som nyligen varit på resa i Sverige.
   
CHRISTINE SMEDBERG


 

Nu har också Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt bekräftat sitt första fall av coronavirusets omikronvariant. Sekvenseringsresultatet blev klart på torsdag kväll och Åbo stad meddelar på fredag eftermiddag att det handlar om en person som är bosatt i Åbo.

”Vi har konstaterat ett smittfall som har bekräftats vara omikronvarianten och utredningsarbetet pågår som bäst. Det är sannolikt att det blir flera smittfall”, säger Åbo stads ansvariga smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi i ett pressmeddelande.

Personen ifråga uppges ha lindriga symptom och behöver inte sjukhusvård. Alla som exponerats för smittan har kontaktats och fått anvisningar om karantän och testning.


Sällskap som varit i Sverige


Fallet i Åbo hör till samma resesällskap som den person – bosatt i Helsingfors – som på torsdagen konstaterades vara den första i Finland som bär på omikronvarianten. Det handlar alltså om ett sällskap som nyligen varit på resa i Sverige.

Läs också: Nu finns omikron i Finland – Helsingforsbo som varit i Sverige har bekräftats smittad med nya varianten

Laboratoriet vid Åbo universitets centralsjukhus undersöker fortfarande tre misstänkta fall till som har koppling till den här kedjan. Sekvenseringsresultatet från dessa väntas under veckoslutet, uppger Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.” // ÖT

Det var en tidsfråga om när Omikronvirusvarianten skulle hittas här i Finland också.


Uppdaterad 3.12 klockan 15.10 med uppgifter om att det nya fallet är en person bosatt i Åbo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.