Varning: Skadlig programvara sprids via sms i Finland

Foto: Sofia Westerholm/SPT

Det gemensamma för bluffmeddelandena är att de innehåller en länk som mottagaren förväntas klicka på.Uppskattningsvis tiotusentals finländare har nåtts av sms som påstår bland annat att man fått ett röstmeddelande till sin svarare. Undvik att klicka på länken och godkänn inga nedladdningar till din telefon, är budskapet från dataskyddsexperterna.SPT
 

Cybersäkerhetscentret varnar för att skadlig programvara sprids vis sms i Finland.

Enligt de rapporter som centret fått uppskattas tiotusentals finländare på sistone ha fått bedrägerimeddelanden skickade till sig på finska.

Det handlar om den så kallade Flubot-kampanjen som figurerat tidigare och nu återaktiverats. Textmeddelandena skickas i en mängd olika format, vanligen med någon form av budskap om att man fått ett röstmeddelande till sin svarare eller en avisering från mobiloperatören.

Det gemensamma för bluffmeddelandena är att de innehåller en länk som mottagaren förväntas klicka på.
Att öppna själva länken installerar inte det skadliga programmet, utan först begärs användarens samtycke. Om det skadliga programmet installeras kan det stjäla information från enheten och även skicka vidare bluffmeddelanden som sprider det skadliga programmet till andra.


Om man redan godkänt installering?

Det skadliga programmet är riktat till alla som har en Android-enhet, exempelvis en smarttelefon av märket Samsung.

Sms har även skickats till andra enheter, men personer som äger exempelvis en Iphone har i stället hänvisats till olika bedrägerier försök att fiska fram kreditkortsinformation.

Cybersäkerhetscentret uppmanar alla som får bluffmeddelanden att inte klicka på den tillhörande länken. Om man redan har hunnit göra det och även godkänt en nedladdning av den skadliga programvaran bör man omedelbart åtgärda problemet.

Det enklaste sättet är att återställa telefonen till fabriksinställningarna. Då man sedan hämtar en säkerhetskopia av enheten bör man vara noga med att se till att säkerhetskopian gjorts innan det skadliga programmet installerades”.SPT/ÖT

Själv fick jag två sådana textmeddelande men öppnade dem inte. De lät så skumt att jag anade att det var något lurt. Så gott folk, håll ögonen öppna för detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.