Detta vet vi om nya virusvarianten B.1.1.529

Nu får ni inte tro att jag skulle vara besatt av Corona, det är jag inte. Låt detta vara ett minne sedan när är över, och man kan se bakåt hur det var med Covid – 19.

”Foto: Stefan Hörberg/Rithuset/TTEn ny variant av coronaviruset har upptäckts i södra Afrika. Variantens stora antal mutationer oroar experter runt om i världen.
En nyupptäckt variant av coronaviruset drar till sig uppmärksamhet. Detta vet vi för tillfället.
   
TT/SIMON UGGLA


 
• Den nya virusvarianten B.1.1.529 upptäcktes först i Sydafrika och Botswana. Ytterligare fall har konstaterats i Hongkong, Israel och Belgien. Fram till den 26 november har drygt 100 fall konstaterats, varav majoriteten i den sydafrikanska provinsen Gauteng.

• B.1.1.529 uppvisar betydligt flera mutationer än tidigare varianter. Enligt Africa Center for Disease Control finns drygt 30 av dessa i de så kallade spikeproteinerna som används för ta sig in i kroppens celler och utgör måltavlan för majoriteten av vaccinen mot covid-19.

• På den så kallade ACE2-receptorn, den del av spikproteinet som först kommer i kontakt med cellen, har den nya varianten tio mutationer, rapporterar BBC. Beta- och deltavarianterna har, som jämförelse, tre respektive två.

• Vissa av mutationerna i B.1.1.529 har upptäckts i tidigare varianter och har kopplats till en ökad förmåga för viruset att smitta och ta sig förbi immunförsvar.


• Världshälsoorganisationen WHO räknar med att det kommer att dröja flera veckor innan man har en tydlig bild av varianten.

• Bioteknikföretaget Biontech, som tagit fram coronavaccin tillsammans med Pfizer, har inlett studier av hur den nya varianten reagerar på vaccinet. Biontech räknar med att kunna presentera uppgifter inom två veckor.

• Ett tilltagande antal länder, däribland Storbritannien, Frankrike, Israel, Italien och Singapore, har beslutat att införa nya reserestriktioner från länder i södra Afrika. EU-kommissionen vill att hela unionen följer efter. WHO avråder än så länge mot reserestriktioner och vill invänta mer information.
Coronaläget internationellt” // TT / ÖT-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.