Presidenten ställer in självständighetsfirandet på slottet

President Sauli Niinistö beklagar att han återigen måste ställa in självständighetsmottagningen på slottet med anledning av coronapandemin.

Foto: Jon Norppa/Presidentens kansli

President Sauli Niinistö beklagar att han återigen måste ställa in självständighetsmottagningen på slottet med anledning av coronapandemin.Coronapandemin tvingar president Sauli Niinistö att återigen ställa in självständighetsfirandet på slottet.SPT
 

Det blir trots allt inget självständighetsfirande på Presidentens slott i år. Republikens president Sauli Niinistö meddelade att det planerade självständighetsfirandet på självständighetsdagen den 6 december ställs in på grund av coronapandemin.

”På grund av det epidemiologiska läget som blivit sämre under de senaste dagar och reglerna som gäller covidintyg måste vi tyvärr inhibera mottagningen på Presidentens slott den 6 december 2021”, säger president Niinistö i ett uttalande till pressen.

Presidentens självständighetsbal på slottet är en central beståndsdel av Finlands självständighetsfirande. Även i fjol måste balen ställas in på grund av coronapandemin.

Hänvisningen till de regler som gäller covidintyg har att göra med en formulering i lagen. Enligt lagen har den offentliga sektorn inte rätt att kräva eller granska covidintyg på officiella tillställningar. Presidentens mottagning räknas som en officiell tillställning.
Mottagningen för krigsveteraner och lottor inhiberas också.

”Vi beklagar innerligt att mottagningarna ställs in. De som blivit bjudna i år kommer i stället att få en inbjudan nästa år”, säger presidenten.

Alla inbjudna kommer också att få ett personligt brev av presidenten med anledning av att festligheterna inte blir av.

Tanken var att årets mottagning skulle ordnas med färre gäster för att garantera hälsosäkerheten. Endast kring 200 personer var bjudna till årets mottagning, vilket är en tiondedel av det normala.SPT / ÖT

Än en gång ser man hur Coronapandemin ställer till. Det här var kanske väntat när coronaläget har blivit värre i Finland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.