Ulla-Maj Wideroos skickades tillbaka från operationssalen – ovaccinerade covidpatienter fick platser på intensiven

Det börjar bli allvarligt nu. Hälsan är inget att leka med. Vi lever fortfarande mitt i en pandemi vare sig vi vill eller inte.

Foto: Arkiv/Cecilia Udd

Ulla-Maj Wideroos skulle hjärtopereras i Åbo på onsdagen, men ingreppet ställdes in i sista minut eftersom två covidpatienter kom till intensivavdelningen.På onsdag morgon skulle Ulla-Maj Wideroos hjärtopereras i Åbo. Allt var klart för ingreppet när det blev stopp. Gå för Guds skull och vaccinera er säger hon.TOM FORSMAN
 SPARA ARTIKEL

På tisdag anlände Ulla-Maj Wideroos från Närpes med taxi till Åbo universitetssjukhus. Hon ska genomgå en planerad hjärtoperation.

– Det var i juni som ett biljud från hjärtat upptäcktes, och vidare undersökning visade att mitralklaffen läcker, och ganska mycket, säger hon.

Troligtvis ska klaffen bytas, eller eventuellt repareras om det visar sig gå när ingreppet väl görs.

Och det ingreppet skulle ske på onsdagsmorgonen. Det handlar om ett stort öppet kirurgiskt ingrepp där bröstkorgen skärs upp, och det innebär också att patienten ska vistas på intensivvårdsavdelning kopplad till respirator.
ANNONSabout:blank
Men vid 12.30-tiden på onsdagen svarar en pigg, men inte glad, Ulla-Maj Wideroos i telefon från sitt rum på en avdelning i Åbo. Det blev nämligen ingen operation på onsdagen.

– I morse vid sjutiden var allt klart, jag hade fått lugnande medicin och operationskläder. Vid åttatiden fördes jag till operationsavdelningen. Då kommer en läkare och säger att det inte går. Två covidpatienter hade tagit platserna på intensivavdelningen, berättar hon.

Wideroos och en annan patient som skulle opereras fick helt enkelt återvända till sina rum, utan att veta när operationen kan genomföras.

Det här var i sig en obehaglig upplevelse eftersom hon var inställd och förberedd på att ingreppet skulle göras då, och på den några månader långa återhämtningstiden efteråt.

Men det som gör henne extra upprörd är informationen från läkaren var att det handlade om två ovaccinerade covidpatienter.

– Ibland är det bäst att inte uttrycka allt man tänker. Men vad jag kan säga är, gå för Guds skull och vaccinera er, säger hon.

Gå för Guds skull och vaccinera er, uppmanar Ulla-Maj Wideroos som själv är ett exempel på hur andra kan drabbas när ovaccinerade upptar vårdplatser.
Foto: Arkiv/Jessica LindgrenGå för Guds skull och vaccinera er, uppmanar Ulla-Maj Wideroos som själv är ett exempel på hur andra kan drabbas när ovaccinerade upptar vårdplatser.

Hon har valt att vara öppen med det som hänt bland annat för att visa hur även andra vårdbehövande kan drabbas när folk inte låter vaccinera sig.

– I mitt fall kan operationen vänta, men det finns fall som helt enkelt inte kan vänta, säger hon.

Ulla-Maj Wideroos noterade i nyhetsrapporteringen på tisdagen att över 70 procent av de covidpatienter som nu vårdas på sjukhus är ovaccinerade.

Läget på intensivvårdsavdelningarna börjar bli ansträngt på en del håll. På tisdagen vårdades 33 covidpatienter på intensivavdelning i Finland, och hälsomyndigheterna har tidigare sagt att läget blir kritiskt om antalet patienter stiger till 50.

– Visst förstår även jag att man kan bli sjuk även om man är vaccinerad, men åtminstone minskar risken för att man behöver vårdas på intensiven betydligt, säger Wideroos.

Senaste beskedet för henne är att hon står först på listan att opereras på torsdagen, men att det inte finns några garantier för det. Särskilt inte om det kommer fler covidpatienter.

– Hade jag bott närmare skulle jag ha fått åka hem så länge, men nu stannar jag på sjukhuset över natten, säger hon.Närpes” // ÖT /TOM FORSMAN FÖLJ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.