Åborestaurang slutar följa alla coronarestriktioner

När jag läste artikeln väcktes det blandade känslor inom mig. Är det förnuftigt att strunta i coronarestriktionerna nu? Visst förstår jag att restaurangbranschen har det svårt, vems ansvar blir det om antalet av corona smittor ökar.

Restaurang Uljas, i Åbo, slopar alla coronarestriktioner den 4 september.Restaurang Uljas i Åbo slopar alla restriktioner på lördag.SPT / ÖT

”Bästa medmänniskor, när ens tid och företagens verksamhet på ett godtyckligt vis blir måttet till slut rågat. Nu har mitt mått blivit överfullt. På grund av detta kommer vi att ta bort alla coronarestriktioner på vår restaurang och återgå till det normala den 4 september”, skriver krögaren Teuvo Kauppi, som driver Restaurang Uljas i Åbo, på sociala medier.

Inlägget har gillats och delats tusentals gånger i skrivande stund.

– Jag förstår att många företagare och deras familjer är frustrerade och att de senaste 18 månaderna har varit tuffa både ekonomiskt och mentalt. Men från vår synvinkel är det ingen lösning att inte följa lagen, säger Timo Lappi, verksamhetsledare för Turism- och restaurangförbundet Mara.

Enligt de nuvarande restriktionerna ska restauranger i Egentliga Finland stänga senast klockan 23. Alkohol får serveras fram till klockan 22. Samma begränsningar gäller även i Nyland.
Som anledningar till sitt beslut listar Kauppi, bland annat, att Sverige haft ett öppet samhälle under hela pandemin, att Danmark snart slopar sina restriktioner och att Finlands sjukvård inte är överbelastad.

– Sjukvården är inte överbelastad, och statsrådet har tidigare sagt att när sjukvården inte är överbelastad så ska det inte heller vara så hårda begräsningar. Så jag förstår inte varför de inte har lättat restriktionerna, men man ändå måste följa de lagen, säger Lappi.

”Jag hoppas att detta kommer att få andra krögare att ta likadana beslut och att vi kommer att få nationell enhet”, skriver Kauppi.

SPT har försökt nå krögaren Kauppi för en kommentar, men utan framgång.Coronaläget i Finland” // ÖT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.