Meteorolog om det mörka molnet i Jakobstad: ”Det är en ganska ovanlig syn”

Foto: Arkiv/Jeanette Östman

Ett relativt ovanligt väderfenomen skapade en besynnerlig formation över Jakobstad.Det mörka och lite skrämmande moln som tornade upp sig över Jakobstad under måndagskvällen är inget man ser varje dag. Men är väderförhållandena de rätta kan de uppstå.BJÖRN BREDBACKA
 

Antti Kokko på Meteorologiska institutet får ta sig en titt på molnbilden från måndagskvällen. Det är inte alldeles lätt att säga vad det handlar om och han ber att få konferera med en kollega. 

En kvart senare har de resonerat och i varje fall kommit fram till vad det inte är.

– Det är lite trombliknande, men för att kallas tromb ska udden vara betydligt spetsigare. Det påminner också om ett supercell-moln. Men väderförhållanden i Jakobstadsregionen var inte sådana igår att några supercell-moln skulle ha bildats. 

Kokko säger dock att det är tydligt att det finns luftströmmar i molnet som orsakar en rotationsrörelse och gör det att det påminner om en skruv.   
– Det handlar om en typ av molnformation som kan uppstå under sommaren när förhållandena är de rätta. Det är vanligare under den verkliga högsommaren än i mitten av augusti. Att säga att de är sällsynta är kanske för mycket sagt, men det är nog en ganska ovanlig syn.JakobstadF” // ÖT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.