Project liv Arena – fotbollstadion ett hem för nya ähjältar

Här kommer det mera om fotbollsstadion.

HANNA Westerlund

Kenneth Mörk, Nina Brännkärr-Friberg, och Björn Anderssén.

nullSPORTFOTBOLLJAKOBSTAD I GÅR 21.30

Project liv Arena – fotbollstadion ett hem för nya hjältar

”Foto: Jonas Brunnström

Kenneth Mörk, Nina Brännkärr-Friberg, och Björn Anderssén.Project liv Arena. Smaka på det. Så ska nämligen den fotbollsstadion heta som kommer att byggas på det som nu är Västraplan i Jakobstad. Namnet offentliggjordes på fredagen.HANNA WESTERLUNDSpara artikel

Kenneth Mörk, Nina Brännkärr-Friberg,  Björn Anderssén. Project Liv arenan. 18.6.2021.

Jeppis Stadion Ab skriver finländsk idrottshistoria när de donerar namnet på den nya fotbollsstadion till föreningen Project Liv. 

– Det är första gången någonsin som en arena i Finland får sitt namn från en icke-vinstgivande organisation, säger styrelseordförande Björn Anderssén. 

– Målet är att bygga en nationellt gångbar och tillgänglig fotbollsstadion för så många som möjligt där alla ska känna sig välkomna. Vi vill vara med och skapa hjältar varje dag, säger Anderssén.

Nina Brännkärr-Friberg som är grundare av Project Liv konstaterar att det är en stor ära för föreningen.

– Det ger hopp och är även ett erkännande för oss och vårt arbete, säger Brännkärr-Friberg.

Sonen Todde var innan han blev sjuk aktiv inom Jaros juniorer och då han efter tillfrisknandet utmanade föreningen att gå med i stamcellsregistret var spelarna inte sena att anta utmaningen. 

– Under den här tiden ökade an medlemmar i registret avsevärt. Det var också en av Jarospelarna som myntade föreningens slogan “To bring back a lost smile”, säger hon.

Föreningen är på samma sätt som sin framtida stadion unik och en föregångare på sitt område. För tillfället är Project Liv den enda föreningen i Finland som erbjuder stöd åt långtidssjuka barn med alla sorters diagnoser, såväl fysiska som psykiska.

Project liv

  • Grundat 2014 i Jakobstad av Nina Brännkärr-Friberg.
  • Förening som arbetar med stöd till långtidssjuka barn.
  • Nationell förening med verksamhet från Rovaniemi i norr, Hangö i söder samt Åland.
  • Tätt samarbete med sjukhusen, 4/5 universitetssjukhus samt de mindre lokala sjukhusen.

Idén till att donera namnet på stadion kom redan i mitten av februari. Styrelsen bollade ett par namn men de övriga föll snabbt ur diskussionen då Project Liv kom på tal. 

– Vi vill lyfta Project Liv och det arbete de gör för långtidssjuka barn och deras familjer säger Anderssén. 

Vad gäller konceptet att donera ett arenanamn kom inspirationen delvis från den namnändring som Friends arena genomgick 2012 då sponsorn Swedbank beslöt sig för att donera namnet till Stiftelsen Friends, en icke-vinstgivande organisation som arbetar mot mobbning.

– Det är förstås en djärv satsning men vi vill visa att vi som företag tar ett socialt ansvar för närområdet och vårt samhälle i stort. Vi tar första steget och hoppas att andra följer efter och engagerar sig, säger Anderssén.

Det är tydligt att engagemanget finns hos Jeppis stadion Ab. Företaget kommer också att stöda Project Liv med 20 cent per åskådare på officiella matcher. En snabb huvudräkning enligt statistik från föregående säsong visar att den här summan uppgår till närmare femtusen euro på ett år.

– Förhoppningsvis kommer det att skapa ringar på vattnet där andra kan se att de kan ta modell av det här projektet. Det är en win-win-win situation där det inte bara finns två vinnare.

Foto: Jonas Brunnström

Kenneth Mörk, Nina Brännkärr-Friberg, Björn Anderssén. Project Liv arenan. 18.6.2021.

De sponsoravtal som behövs för att finansiera stadionbygget förhandlas fram som bäst.

– Det handlar om fyra till sex partnersamarbeten. Mer än så kan vi inte säga i det här läget, säger VD Kenneth Mörk. 

Sponsorerna väljs på etisk grund och det handlar inte om en öppen ansökan. Sponsorskapet är lite mer okonventionellt och det är inte tänkt som “samvetstvätt” utan handlar om genuint intresse att göra skillnad. 

– Genom att investera i Project Liv Arena visar en Cool to Care-partner sitt samhällsengagemang och sitt sociala ansvar.

En del av sponsorerna kommer vara kända sedan tidigare som sponsorer för verksamheten, men Jeppis stadion Ab har även välkomnat in nya sponsorer.


Project Liv Arena kommer att ha en kapacitet på cirka 3 500 åskådare och kommer även kunna stå värd för konserter och andra publikevenemang vid sidan av fotbollen.

Startdatumet för stadionbygget som tidigare planerats till maj har förskjutits och är nu satt till hösten 2021. Pandemisituationen har även påverkat tillgången på material och priserna på dessa.”

// ÖT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.