Läkaren om Eriksen: ”Han var borta – Vi fick honom tillbaka”

Foto: Thomas Sjoerup/AFP/Lehtikuva

Det är ännu oklart varför Christian Eriksen kollapsade. Därför hålls han kvar på Rigshospitalet i Köpenhamn.Tillståndet för Christian Eriksen efter ett konstaterat hjärtstopp i EM-premiären mot Finland beskrivs som stabilt och samtliga prover som hittills tagits på sjukhuset visar ännu goda resultat.TT/ERIKA NEKHAM
 

Det är ännu oklart varför den 29-årige mittfältsstjärnan kollapsade.

– Det är en av anledningarna till att han fortfarande är kvar på sjukhuset, säger landslagsläkaren Morten Boesen på en presskonferens.

Det danska fotbollsförbundet DBU meddelade på söndagsförmiddagen att Christian Eriksen är kvar för ytterligare observation och undersökningar på sjukhuset Rigshospitalet i Köpenhamn efter den omvälvande händelsen i lördagskvällens EM-premiär mellan Danmark och Finland (0–1) på Parken i Köpenhamn.

Fem minuter före pausvilan föll den danske stjärnan plötsligt ihop livlös i gräset och sjukvårdspersonal rusade in på plan. Hans lagkamrater ställde sig i en mänsklig mur runt Eriksen medan sjukvårdarna utförde hjärt- och lungräddning.
ANNONSabout:blank– Han var borta. Det var hjärtstillestånd. Vi fick honom tillbaka. Detaljerna kring vad som hände lämnar jag till experterna på Rigshospitalet, säger landslagsläkaren Morten Boesen på en presskonferens.

Vad som kan ha orsakat hjärtstoppet framgår ännu inte.Ska spela för Eriksen

– Vi har ingen förklaring till det som hände, säger Boesen.

– Det är en av anledningarna till att han fortfarande är kvar på sjukhuset. För att få reda på vad som hände.

Den 29-årige mittfältsstjärnan har varit i kontakt med det danska landslaget via videosamtal från sjukhuset.

– Christian sade: ”Jag kommer inte ihåg så mycket, jag tänker mycket på er. Hur mår ni?” Det är typiskt Christian. Han är en förbannat bra spelare, men fantastisk människa. Det var fint att se honom le. Jag hoppas att vi samlar ihop oss och kan spela för Christian, säger Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand på samma presskonferens.Chockhantering

De övriga spelarna i danska landslaget och annan personal runt omkring får professionell hjälp efter den dramatiska händelsen.

– I morgon (måndag) ska vi försöka få till en så normal miljö som möjligt. Spelarna har olika chocksymtom att hantera. Vi ska försöka använda de kommande dagarna så bra som möjligt, säger Hjulmand.

Danmark har sin nästa match i EM mot Belgien, som besegrade Ryssland på 3–0 senare på lördagskvällen, i Köpenhamn på torsdag.Herrarnas fotbolls-EM 2021FÖLJ” // ÖT / SPORT

Händelsen var ofattbar men sådant kan ske. Till all lycka klarade spelaren sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.