Kinnunen om att 50 personer får samlas: Vi är lite oroliga

LOKALTVÅRD, OMSORG & SJUKDOMARVASA | I GÅR 17.30

Kinnunen om att 50 personer får samlas: Vi är lite oroliga

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Foto: Arkiv/Jonny Huggare SmedsMarina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Det var väntat att Regionförvaltningsverket skulle ge lov för 50 personer att samlas offentligt, säger sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen. Hon är lite orolig för vad som kan hända.

SOFIA NYGÅRD

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland tillåter offentliga folksamlingar på högst 50 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt. Också fler än så kan samlas om det går att trygga säkerheten. 

Det här beslutet fattade RFV på tisdagen. Gränsen låg tidigare på 20 personer.


Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt och ordförande för coronasamordningsgruppen i Österbotten, säger att hon förstod att det skulle bli så.

Det var också en orsak till att gruppen tidigare på tisdagen bestämde sig för att hålla kvar vid rekommendationen om att högst 20 personer får samlas privat. 
– Vi tycker att det kanske balanserar upp det hela lite.

Men gruppen är ändå lite bekymrad för hur det ska gå när så många får samlas offentligt, säger Kinnunen. Pandemin är inte över.

– Vi är lite oroliga. I Finland har vi flera områden där man fortfarande är i spridningsfasen. Vi måste komma ihåg bassakerna som att tvätta händer, använda munskydd och hålla avstånd. Det är jätteviktigt.

Samtidigt är det också roligt att fler nu kan samlas igen. Utomhus på stora läktare är det ganska tryggt att vara, säger Kinnunen.

Privata samlingar hålls oftast i mindre utrymmen där det finns större risk för smitta.

Rekommendationen om 20 personer kvarstår månaden ut, men beslutet utvärderas hela tiden. 

– Om situationen blir bättre överallt kan man allvarligt fundera på att höja gränsen också för privata tillställningar.

Situationen kan ändå förändras på kort tid. I Mellersta Österbotten var läget länge lugnt, men nu har pandemin tagit fart på riktigt där.

– Samma sak fick vi se här förra hösten. Vi hade det hur bra som helst, men det kan snabbt ändra. Men man kan förstås inte hålla stängt för evigt om situationen blir bättre. Man måste försöka, men sedan ändra snabbt igen om läget går mot det värre.Vasa” // ÖT

Ja det är ju fler än 10 som får samlas. Corona pandemi är inte över än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.