Den internationella rullstols dagen

” 21 t

Idag vill vi uppmärksamma den Internationella rullstolsdagen!

Jag är förlamad ovanför bröstet och ned och skulle inte kunna leva mitt liv utan rullstol. När jag bröt nacken i en dykolycka som 15- åring, var min första tanke – bara jag inte hamnar i rullstol – därför att jag hade matats med den stigmatiserade bilden av att rullstol var lika med svag och sjuk. Fortfarande finns mentaliteten om, att man till varje pris, ska göra allt man kan för att INTE HAMNA I RULLSTOL. För att hamna i rullstol är lika med att ge upp sin självständighet. Den här stigmatiserade bilden, av att hamna i rullstol, präglar allmänhetens syn på användandet av rullstol.
När jag väl kom upp i min första rullstol, insåg jag att rullstolen gav mig rörelsefrihet. Rullstolen var en förutsättning för att jag ens skulle kunna ta mig fram i livet och bli självständig. Jag kunde förflytta mig dit jag ville.
Vi måste ändra synen på rullstolen så att inte fler tonåringar, som jag var, uppfattar rullstolen som något negativt och svagt. Om vi istället ändrar synen på rullstol till att det är ett hjälpmedel som är lika med rörelsefrihet och självständighet, blir det så mycket lättare att återerövra livet. Låt oss se hjälpmedel som något som stärker oss och inte försvagar oss.

Tack min kära rullstol för att du ger mig rörelsefrihet 🙏👩🏻‍🦽

/Yasmin Nilson, medgrundare till Unique Power.

Syntolkning: Yasmin sitter i en rullstol med vit båge och svarta hjul. Hon står på en brygga med vatten, skog och klarblå himmel i bakgrunden. Hon skrattar, har axellångt brunt hår och har på sig en brun skinnjacka och svarta byxor.

Foto: Staffan West”

// Unique Power

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.