Nästa vecka inleds coronavaccineringen på dygnet runt-boenden

Foto: Jonas Brunnström

Marjo Orava, överskötare för primärhälsovårdens öppenvård, säger att det än så länge inte är några stora mängder vaccin som anländer till Malmska.Nästa vecka börjar man vaccinera äldre mot covid-19 på dygnet runt-boenden inom Jakobstads social- och hälsovårdsverk. Men än så länge anländer endast ett fåtal doser per vecka.FRIDA ÖST
 SP

Coronavaccineringen av vårdpersonal på kritiska enheter inleddes vid Malmska den 5 januari. Det rör sig till exempel om personal på jouren, provtagnings- och infektionsmottagningar säger Marjo Orava, överskötare för primärhälsovårdens öppenvård.

Prioriteringen följer den nationella strategi som Institutet för hälsa och välfärd tagit fram. 

Under den dryga vecka som vaccineringen pågått har ännu inga stora mängder vaccin anlänt till Malmska. 

– Jag kan inte säga det exakta antalet doser, men det rör sig om ett 10-tal i veckan, säger Orava.
Eftersom de coronavaccin som nu finns tillgängliga behöver hållas rejält nerkylda vill man inte förvara doserna vid Malmska över helgen. Därför har vaccineringen hittills genomförts på veckodagarna vartefter att vaccinet har anlänt. 

Under nästa vecka påbörjas vaccineringen av klienter på effektiverade serviceboenden, så kallade dygnet runt-boenden. Men eftersom antalet doser som anländer fortfarande är så få säger Orava att man antagligen inte kan påbörja vaccineringen på alla boenden ännu nästa vecka. 

– Vi är förberedda att vaccinera, men allt hänger på hur mycket vaccin vi får.

Orava säger att befolkningen i stort så klart också vill veta när de kan väntas komma i tur, men att någon sådan tidsplan ännu inte finns.

– Tyvärr kan jag inte ge den informationen ännu, men genast vi vet så kommer vi att gå ut med det. Man behöver inte vara orolig över att man ska missa något, utan alla kommer att få informationen.Vaccination igång i Österbotten” // ÖT

Ja det var ju en nyhet. Jag funderar bara när man själv kommer att vara i turen Önskar att man skulle få någon sorts information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.