Regeringen godkände vaccinstrategi – ska vara avgiftsfritt för alla

Foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru säger att vaccinet kommer att vara gratis för alla.På onsdagskvällen godkände regeringen Finlands vaccinstrategi och diskuterade bland annat vem som kommer att vaccineras först.

KAROLINA ÅSMUS
 

Regeringen godkände på onsdagskvällen Social- och hälsovårdsministeriets vaccinstrategi för covid-19. Bland annat diskuterade man i vilken ordning befolkningen ska vaccineras. Detta informerar man om i ett pressmeddelande. 

I första hand kommer vaccinet att erbjudas till vårdpersonal, äldre och till personer i andra riskgrupper. Det är kommunerna som kommer att ha ansvar för vaccinationerna.

Enligt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) kommer vaccinet vara avgiftsfritt för alla. Samtidigt säger hon att finländarna får förbereda sig på att alla inte kommer att kunna vaccineras direkt. 

Social- och hälsovårdsministeriet uppskattar att de första vaccinerna kan anlända till Finland i början på 2021. Vaccineringen av social- och hälsovårdspersonalen är planerad till februari–mars. Sedan inleder man vaccineringen av andra grupper.
Mer detaljer om vaccinationsstrategin kartläggs då ett vaccin finns tillgängligt.

Regeringen informerar mera om vaccinationsstrategin under sin presskonferens torsdagen den 3 december klockan 10.Coronaläget i Finland” // ÖT

Själv tycker jag att det verkar lovande, lite ljus kan man se i tunneln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.