Tidiga och tuffa åtgärder var ledorden under regeringens presskonferens – ”Nu är det allvar”

+

INRIKES | ÄNDRAD KL 17:22

Tidiga och tuffa åtgärder var ledorden under regeringens presskonferens – ”Nu är det allvar”

Regeringen har uppmanat ministerierna att göra förberedelser så att aktiveringen av beredskapslagen kan ske snabbt.
Foto: Heikki Saukkomaa/LehtikuvaRegeringen har uppmanat ministerierna att göra förberedelser så att aktiveringen av beredskapslagen kan ske snabbt.

”Tidiga och tuffa åtgärder krävs för att inte hälso- och sjukvården ska överbelastas inom några veckor. Det är budskapet av regeringen och hälsomyndigheterna.SPT/VILHELMINA ÖHMAN
 //ÖT

Coronaläget i Finland har försämrats snabbt, sade statsminister Sanna Marin (SDP) i inledningen av regeringens presskonferens på torsdagsförmiddagen.

–  Allt fler regioner löper risk att hamna i fasen för allmän smittspridning om tillräckliga åtgärder inte vidtas omedelbart.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade att eventuellt begränsa rörligheten inom ett visst område handlar om att skydda människors liv och hälsa.
Foto: Heikki Saukkomaa/LehtikuvaStatsminister Sanna Marin (SDP) sade att eventuellt begränsa rörligheten inom ett visst område handlar om att skydda människors liv och hälsa.



Beredskapslagen

Regeringen anser ändå inte att en tillämpning av beredskapslagen är möjlig eller nödvändig i nuläget.

– Vi är ännu inte i den situationen, men läget på andra håll i Europa visar att situationen kan förvärras snabbt.

Presidenten och statsministern har under de senaste dagarna lyft fram möjligheten att tillämpa beredskapslagen igen ifall de regionala coronarestriktionerna inte lyckas stoppa den ökande smittspridningen. I onsdags diskuterade regeringen de juridiska förutsättningarna för det.

Enligt Marin har regeringen uppmanat ministerierna att göra förberedelser så att aktiveringen av beredskapslagen kan ske snabbt om det finns behov för det.

Marin sade att regeringens strävan är att hindra virusets spridning i samhället, säkra hälso- och sjukvårdens bärkraft och skydda riskgrupper.

– Att eventuellt begränsa rörligheten inom ett visst område handlar om att skydda människors liv och hälsa. Det handlar inte om att regeringen har möjlighet att utöva den makten, utan om att statsrådet har en plikt.

Foto: VALTIONEUVOSTON KANSLIA/SPTFamilje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) säger att regionala beslutsfattare har en nyckelroll just nu.

Agera tidigt i regionerna

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) poängterade att det i nuläget inte råder undantagsförhållanden i Finland, vilket innebär att det i huvudsak är upp till regionerna att fatta beslut om coronarestriktioner.

– De regionala beslutsfattarna är i en nyckelroll. För att förhindra att viruset sprider sig gäller det att agera snabbt och proaktivt, säger Kiuru.

Kanslichef Kirsi Varhila presenterade Social- och hälsovårdsministeriets rekommendationer för regionala myndigheter, medborgare och privata näringsidkare.

Social- och hälsovårdsministeriet kan inte rekommendera distansarbete tillräckligt, säger kanslichef Kirsi Varhila.
Foto: Heikki Saukkomaa/LehtikuvaSocial- och hälsovårdsministeriet kan inte rekommendera distansarbete tillräckligt, säger kanslichef Kirsi Varhila.

Ministeriet uppmanar regionerna att överväga att stänga lokaler där smittrisken är hög, som simhallar, gym, nöjes- och temaparker och lekparker inomhus. Ministeriet rekommenderar även att hobbyverksamheter sätts på paus och att högskolor och andra stadiets utbildningar övergår till distansundervisning.

– Vi kan inte rekommendera distansarbete tillräckligt. Jag hoppas att alla arbetsgivare ser över hur man kan gå över till distansarbete, säger Varhila.

Social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar också att deltagarantalet vid allmänna och privata tillställningar begränsas till 10.

– Vi har ingen rätt att begränsa privata näringsidkare, men vi vädjar till dem att ta sitt ansvar, säger Varhila.

Ministeriets rekommendationer gäller framför allt regioner som är i fasen för allmän smittspridning eller i accelerationsfasen. Rekommendationerna är i kraft till den 15 december.

Foto: Heikki Saukkomaa/LehtikuvaDen yngsta som är intagen på sjukhus på grund av covid-19 är 27 år gammal, säger Markku Mäkijärvi, chefsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Många intagna på sjukhus i Nyland

Markku Mäkijärvi, chefsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, gav en översikt över coronaläget i Nyland i samband med regeringens presskonferens. Enligt Mäkijärvi ökade fallen av covid-19 med 70 procent under förra veckan.

– Nu är det allvar, säger Mäkijärvi.

För tillfället vårdas 83 coronadrabbade personer på sjukhus i Nyland.

– Den yngsta som är intagen är 27, den äldsta 83. Den allvarliga sjukdomen covid-19 kan drabba vem som helst.

Nylands regionala samordningsgrupp meddelade i onsdags att hela Nyland nu är i fasen för allmän smittspridning och att man inför nya begränsningar. De nya begränsningarna och rekommendationerna träder i kraft enligt besluten av regionförvaltningsverket i Södra Finland.

– Om vi inte lyckas bromsa smittspridningen föreligger det en verkligt stor risk för att hälso- och sjukvården överbelastas inom några veckor. Då är det svårt att ge alla vård som behöver det, säger Mäkijärvi.

Foto: Heikki Saukkomaa/LehtikuvaMika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, tycker att det är oroväckande att antalet nya smittfall ökar bland den äldre befolkningen.

Coronaläget i Finland

Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, gav en helhetsöversikt av det epidemiologiska läget. Trenden är uppåtgående i Finland. Institutet för hälsa och välfärd rapporterade på torsdagen om närmare 500 nya fall av covid-19.

– Det är en långsam men tydlig utveckling, säger Salminen.

Antalet smittfall har ökat bland personer över 40 år.

– Särskilt oroväckande är de smittfall som konstateras bland personer över 60 år som har en förhöjd risk att dö i sjukdomen.

Det som Salminen tycker inger hopp är att antalet nya smittfall minskar i en stor del av de europeiska länderna.

– Man kan se att när man sätter in åtgärder så går fallen ner.

Både statsminister Marin och familje- och omsorgsminister Kiuru manade finländarna att ta sitt personliga ansvar gentemot andra.

– Vi har alla ansvar för att hindra smittspridningen och vi måste börja med oss själva, säger Marin.

– Nyckeln ligger hos var och en, säger Kiuru.

Coronaläget i Finland”

Det är synd att Coronaläget har blivit sämre i Finland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.