Tre befolkningsgrupper prioriteras när coronavaccinet till slut kommer

Foto: Jeanette Östman/SPT

Alla som vill ska få coronavaccinet i Finland, men en del måste vänta lite längre.Så länge mängden vaccin är liten kommer myndigheterna att prioritera vissa befolkningsgrupper utifrån medicinska grunder

Den nationella vaccinationsgruppen vid Institutet för hälsa och välfärd har bestämt vilka befolkningsgrupper som ska prioriteras när det finns ett coronavaccin och vaccineringen kan inledas. Enligt gruppen ska prioriteringen ske på medicinska grunder.

Målet med prioriteringen är att undvika onödiga dödsfall och garantera hälsovårdens bärkraft.


De tre grupper som ska prioriteras är hälsovårdspersonal som jobbar med coronapatienter och personal på äldreboenden, äldre personer och personer med sjukdomar som ökar risken för en svår coronavirusinfektion.

Eftersom mängden vaccin i början kommer att vara begränsad kommer det att ske prioriteringar även inom dessa grupper. De prioriteringarna bestäms senare och beror på hur tryggt och effektivt vaccinet är.
När det finns en större mängd vaccin kommer även resten av befolkningen att erbjudas vaccinet.

”Det har kommit goda nyheter inom vaccinforskningen under de senaste veckorna. Tills vidare har inget vaccin beviljats försäljningstillstånd”, säger överläkare Hanna Nohynek vid institutet i ett pressmeddelande.Coronaläget i Finland

// ÖT

Hoppas att vaccinet kommer snart och att den är pålitlig o. bra testad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.