Presidentparet firar självständighetsdagen på slottet – men utan gäster

Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

President Sauli Niinistö berättar att det inte blir någon traditionell självständighetsbal på slottet i år på grund av coronaepidemin.För de flesta finländare som vanligtvis firar självständighetsdagen framför tv:n kommer specialarrangemangen på grund av coronaepidemin inte att påverka firandet i någon större utsträckning.SPT/EMMA STRÖMBERG
 

Det blir ingen traditionell självständighetsbal i år på grund av coronaepidemin. Men presidentparet kommer som vanligt att vara på Presidentens slott, dock utan gäster.

President Sauli Niinistö konstaterar att två miljoner finländare brukar fira självständighetsdagen framför tv:n, och detta kommer man att kunna göra också i år. Musikuppträdanden och andra programpunkter kommer att hållas på slottet och filmas för tv-tittarna. En del uppvisningar sker i direktsändning, men andra filmas i förväg och visas under självständighetssändningen.

–  Också i år förmedlar vi känsla och närvaro från slottet, säger Niinistö.

Sändningen kommer att betona traditionen, men också ungas röster kommer att höras.
– Vi kommer att se glimtar från olika delar av Finland, och lite från världen, och i samband med det kommer vi att få höra vad olika grupper tycker är viktigt, säger Niinistö.Annan klädkod

Klädkoden på slottet kommer också att vara annorlunda i år. I stället för frack är det mörk kostym med förtjänsttecken som gäller.

På frågan om vad Niinistö kommer att sakna under årets alternativa självständighetsfirande konstaterar han att inte trängseln i alla fall.

–  Det finns ett värde i traditioner, men inte upplever jag någon stor förlust, säger Niinistö.

Sändningen är lika lång som normalt, så det blir mera rum för annat program när presidenten inte skakar hand med gäster.”

// ÖT

Ja året 2020 präglas av Corona epidemi och inget är sig lik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.