Efterfrågan på influensavaccin har ökat markant – ”Dubbelt så stort intresse i år”

Foto: Jonas BrunnströmÅrets influensavaccin har redan tagit slut på vissa håll.
Influensavaccinet har blivit så populärt att en del privata sjukvårdsaktörer har slut på vaccin.
   
JOAR CEDERBERG


// ÖT

Fler finländare och österbottningar än vanligt har sökt sig till sjukhus och hälsovårdsstationer för att få influensavaccin. Den stora efterfrågan har överraskat på flera håll. 

– Efterfrågan har varit klart större i år än tidigare. Den har ungefär fördubblats, säger Riitta Huhtala, vd på Botnia företagshälsovård, som är verksamt i Jakobstad och Karleby. 

Under hösten har Botnia företagshälsovård delat ut ungefär 250 portioner vaccin, det vill säga samma antal som totalt delades ut i fjol. Det har lett till att vaccinet är slut. Nya beställningar är inte på väg. 

– Vaccinet är slut hos oss och vi får inte mera av det. Det är slut även hos partihandlarna, säger Huhtala. 


Det är till stor del coronaviruset som är orsaken till att influensavaccinet blivit så populärt. Huhtala säger att många räds covid-19 och vill i alla fall vara skyddade mot influensan. 

– Det är synd att alla som vill ha influensavaccin av oss inte får det. Förhoppningsvis kan det erbjudas på den offentliga sidan, säger Huhtala. 

På Pihljalinna i Jakobstad finns det bara lite kvar av influensavaccinet. Efterfrågan har varit större än tidigare och tiderna har bokats i snabbt takt. 

– Vi har gett ut hundra till hundrafemtio portioner vaccin. Vaccinet är inte helt slut hos oss i Jakobstad ännu, men det finns inte mycket kvar, säger Monica Björklund, Pihlajalinnas enhetschef i Jakobstad. 

Beställningarna på vaccin görs långt på förhand och det är inte alltid lätt att beställa rätt mängd. Efterfrågan varierar dessutom stort från år till år enligt Björklund. Det försvårar uppskattningen av mängden som behövs.

Influensa och influensavaccin
Säsongsinfluensan börjar vanligtvis spridas vid årsskiftet, men kan också börja så tidigt som i november.
Varje år insjuknar 5–15 procent av vuxna och 20–30 procent av barn i influensa.
Om en person insjuknar i influensa och covid-19 samtidigt ökar riskerna för allvarlig sjukdom betydligt.
Influensavaccinet delas ut gratis till gravida, personer över 65 år och personer mellan 6 månader och 6 år, personer som hör till en medicinsk riskgrupp, personer som finns i den närmaste kretsen kring svårt insjuknade i influensa, personer som börjar militärtjänsten och personal inom social- och hälsovården.
Källa: https://www.soite.fi/soite-tiedotteet?calendar_kpshp-Tiedotteet=921
 

Den stora efterfrågan överraskade även Hanna-Maria Lidsle, provisor på Olo-apoteket Bothnia i Jakobstad. 

– Apotekets lager är tyvärr slut. Vi har dock samarbete med Terveystalo, som fortfarande har en del vaccinportioner. Det är därför möjligt att få vaccin hos oss, säger Lidsle. 

Personer som inte hör till en riskgrupp eller inte får vaccinet via företagshälsovården kan bara få det genom att gå till ett apotek med recept eller via en privat läkarstation. 

Inom den kommunala hälso- och sjukvården 
räcker vaccinerna däremot till, även om fler än vanligt har visat sitt intresse under hösten. Det är ändå svårt att i ett så här tidigt skede säga hur mycket efterfrågan stiger i år, säger Suvi Rekilä, smittskyddsskötare på Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun. Intresset för vaccinet har växt sakta men säkert varje år, säger Rekilä.

– Vaccinet har räckt till varje år och vi är positiva och tror att de räcker till också i år, ävenom det har tagit slut på den privata sidan, säger Rekilä.”

vad bra att jag hann få influensavaccinet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.