Påminnelse: Nya resebegränsningar träder i kraft på måndag

// ÖT /SPT

Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) informerade i onsdags om de nya resebegränsningarna. När de nya resebegränsningarna träder i kraft på måndag tillåter Finland även personer från länder som inte tillhör Schengenområdet att göra inresor i landet. SPT
Spara artikel

I onsdags förhandlade regeringen om nya reserestriktioner. I morgon, måndag, träder de nya restriktionerna i kraft. Sedan tidigare har Finland tillåtit inresor från Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.

De EU-länder vars medborgare från och med måndag tillåts göra inresor är Nederländerna, Belgien, Italien, Österrike, Grekland, Malta, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Ungern, Liechtenstein och Schweiz.

Utöver dessa tillåts även inresor från fem länder utanför Schengenområdet. Dessa är Cypern, Irland, Andorra, San Marino och Vatikanstaten.

Finlands kriterier för inresor

  • Regeringen slog fast kriterierna för att tillåta inresor den 23 juni.
  • Kriteriet är att coronaläget liknar läget i Finland, alltså att det i landet finns högst 8 nya coronafall på 100 000 människor under de senaste 14 dagarna.

Man får fortfarande inte göra inresor från Sverige utan begränsningar. Spanien, Luxemburg, Portugal, Polen, Frankrike och Tjeckien uppfyller heller inte Finlands krav och därmed tillåts inte inresor från dessa länder.

Länder utanför EU varifrån personer också tillåts göra inresor är Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Nya Zeeland, Ruanda, Sydkorea, Thailand, Tunisien, Uruguay och Kina. För dessa länder tillåts ändå enbart arbetsresande eller annat oundvikligt resande.

Regeringen kommer att se över begränsningarna igen om två veckor. Vid behov kan begränsningar återinföras. Coronaläget i Finland

SPT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.