Stort behov av frivilliga vänner i Österbotten – Rex och Jonas blev vänner för fyra år sedan

| Igår 7:30

Stort behov av frivilliga vänner i Österbotten – Rex och Jonas blev vänner för fyra år sedan

Rex Hartman och Jonas Nygård har varit vänner i fyra år. De går på gym tillsammans nästan varje vecka.
Foto: Patrick Sjöholm Rex Hartman och Jonas Nygård har varit vänner i fyra år. De går på gym tillsammans nästan varje vecka.

Många med funktionshinder känner sig ofta ensamma. Samarbetsförbundet kring funktionshinder (SAMS) motverkar ensamhet i Österbotten med sin väntjänst. Patrick Sjöholm
|

”Nu börjar livet!”. Den kommentaren får vänkoordinatorerna på Samarbetsförbundet kring funktionshinder (SAMS) ofta. Anna Caldén är koordinator för SAMS vänverksamhet i Österbotten. Hennes uppgift är att förena personer som vill bli vän med någon som söker en vän och sällskap. Behovet av frivilliga vänner är stort i Österbotten och kön är lång. 

– I dagsläget har vi ungefär femtio aktiva vänpar. Men vi har ungefär lika många i kö och söker därför fler som vill bli frivilliga, säger Caldén.

Hon och väljer att se kön med de som väntar på en vän som ett tecken på att folk verkar ha hittat SAMS vänverksamhet. 

Stort behov av frivilliga vänner i Österbotten – Rex och Jonas blev vänner för fyra år sedan – Vasabladet  

SAMS vänverksamhet är ett frivilligt engagemang som handlar om stöd, uppmuntran och gemensamma upplevelser. En tumregel med vänverksamheten är att vännen umgås med en person som har en funktionsnedsättning fyra till tio timmar per månad.

Efter att ha visat intresse för att bli vän intervjuas personen, sedan matchar Anna Caldén den som vill engagera sig frivilligt med någon som söker en vän. Hon föser inte ihop någon, utan den frivilliga och personen med funktionshinder hittar varandra via gemensamma intressen. 

Jonas Nygård, till vänster, är Rex Hartmans frivilligvän. Anna Caldén är frivilligkoordinator för SAMS i Österbotten.
Foto: Patrick SjöholmJonas Nygård, till vänster, är Rex Hartmans frivilligvän. Anna Caldén är frivilligkoordinator för SAMS i Österbotten.

Vad gör man då fyra till tio timmar i månaden? Anna Caldén poängterar att tröskeln är låg. Aktiviteten kan handla om att bara ta en kaffe tillsammans eller gå på bio. 

– Det är enkla, vardagliga aktiviteter som motverkar ensamhet. I grund och botten handlar det om någon som en stund ser och bekräftar en annan.
Annons

Jonas Nygård blev Rex Hartmans vän för fyra år sedan. Till vardags är Hartman, som han uttrycket det, grovjobbare på ISS Catering Services på Academill i Vasa. I höst har han jobbat i restaurangen i tio år. 

Rex och Jonas hittar på något tillsammans nästan varje vecka. De dricker kaffe, går på restaurang eller ser en film på bio. Men helst av allt vill Hartman förena nytta med nöje. 

Akademiforum – Tillsammans mot ensamheten

  • Den 3 mars klockan 18–20 i Academill i Vasa.
  • Psykologen, psykoterapeuten och författaren Anna Bennich håller en föreläsning om ensamhet. Därefter följer en paneldiskussion.
  • I panelen deltar representanter från högskolor, Samarbetsförbundet kring funktionshinder (SAMS), Röda Korset och Folkhälsan.
  • Arrangörer: Vasabladet, Österbottens tidning, Syd-Österbotten, SAMS, Röda Korsets och Folkhälsans gemensamma projekt ”Ilaag – tillsammans i Österbotten”.
  • Klicka här för att anmäla dig till Akademiforum.

– Favoritsysselsättningen är att gå på gym med Jonas. På gymmet lyfter jag vikter, knäböjer och kör bänkpress. Att bada är också kul och ibland besöker vi Tropiclandia eller vinterbadar. Jag gillar att hålla i gång, säger han.  

Jonas Nygård säger att för den som är osäker på om den egna tiden räcker till konstaterar han att fyra till tio timmar per månad är rätt lite i förhållande till hur betydelsefull tiden är. 

”Det är enkla, vardagliga aktiviteter som motverkar ensamhet. I grund och botten handlar det om någon som en stund ser och bekräftar en annan.”

Anna Caldén

SAMS frivilligkoordinator i Österbotten.

– Våga prova på. Man har inget att förlora och för det mesta blir det bra. Ibland umgås jag och Rex mer än de där tio timmarna. Men det är bara för att vi har kul tillsammans. 

Vasabladets, Österbottens Tidnings och Syd-Österbottens undersökning om ensamhet visar att ungefär 30 procent av dem som har funktionshinder känner sig ensamma ganska ofta. 

Rex Hartman gillar att leva aktivt. Förutom att gymma är han ofta ute i skogen och grovjobbar; ett ord han ofta återkommer till.
Foto: Patrick SjöholmRex Hartman gillar att leva aktivt. Förutom att gymma är han ofta ute i skogen och grovjobbar; ett ord han ofta återkommer till.

Anna Caldén säger att den ofrivilliga ensamheten är problematisk och att uppmärksamma ensamhet är ett viktigt steg mot att minska skammen.   

– Den självvalda ensamheten är även den viktig att lyfta fram. Många med funktionshinder har en personlig assistent som hjälper till i vardagen. Då kan det emellanåt vara ganska skönt att vara ensam. 

Caldén tror att många funktionshindrade drar sig för att söka hjälp för ensamhet, som i stället tar sig i uttryck som psykisk ohälsa. Hon betonar psykologen och psykoterapeuten Anna Bennichs råd att våga ta de första små stegen. 

– De små insatserna är viktiga också för funktionshindrade. 

Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf

  • SAMS firar 10-årsjubileum i år.
  • En intresseorganisation som arbetar för de finlandssvenska riksomfattande funktionshinderorganisationerna.
  • Förbundets syfte är att främja och förverkliga jämlikhet och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning och deras närstående inom den svenskspråkiga befolkningen i Finland.
  • Förbundet bevakar medlemmarnas juridiska intressen och jobbar för att förbättra levnadsförhållandena för personer med funktionsnedsättning.

Patrick Sjöholm
Logga in för att följa skribenten patrick.sjoholm@hssmedia.fi+35867848397Artikeln publicerades 22.02.2020 kl 7:30 ”

Det är tråkigt att läsa om funktionshindrade som är ensamma. Själv har jag förmånen att kunna vara social och umgås med människor. Har familj och vänner som berikar mittt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.