Dela gärna, viktigt att många får läsa det

Det är viktigt att många får läsa det, dela gärna. I dagens samhälle finns människor som mår dåligt.

//Staffan Nylund

Österbotten. Ett minimalt landskap i ett litet land, som gärna skyltar med sin företagsamhet. Att jobba och prestera på hög nivå är något som värdesätts högt här, och om du av någon anledning inte kan göra det så är du inte lika mycket värd. Det pratas om hur låg arbetslösheten är och hur bra vi är på att utbilda ungdomar till att även dom bli högpresterande yrkesmän och kvinnor. Det känns faktiskt som att karriär, yrkesval och jobb är det viktigaste som finns i Österbotten. För om man har en bra utbildning och ett bra jobb så har man allt på det torra, och då finns det ingen orsak till att inte må bra. Allt det som jag beskriver är bara den välputsade yta som österbotten vill framhäva. Verkligheten är dock en helt annan, nattsvart och otroligt tragisk historia.

Vi Österbottningar mår allt sämre. Ändå så är det fortfarande så att många inte vågar prata om det högt, utan håller det inom sig som en mörk hemlighet. Många skäms. Många är rädda för hur arbetsgivaren, vännerna och omgivningen skulle reagera om dom berättade hur dom egentligen mår. Många väljer att inte berätta för att skydda sina anhöriga. Det finns nämligen en så starkt förankrad stämpel av tabu kring psykisk ohälsa i Österbotten som aldrig riktigt verkar försvinna. Ännu värre är det när vi pratar självmord. Det blundas ofta för självmord här. Det är ett ämne som är alldeles för påtagligt och fruktansvärt hemskt för att ens kunna ha en sansad diskussion kring. Och ja, det är fruktansvärt, hemskt, tragiskt och sorligt. Ändå är det så fel att lägga locket på och låtsas som att det inte finns. Att inte prata om ett så stort problem är skamligt och så fegt. Vi måste prata, skriva och diskutera mera om det, fastän det gör så ont. Annars kommer vi aldrig kunna vända trenden.

2019 känns som ett speciellt mörkt år i Österbotten. Jag vet inte om det är slumpen som gjort det, eller om det är bara jag som känner aå här, men jag har nog aldrig förut hört om så många människor här runtom som inte orkat kämpa längre utan tagit sina liv. Ibland har det känts som att det inte gått många veckor mellan dom olika tragiska dödsfallen, och det är så skrämmande. Dom flesta som jag har hört om är nästan alla i min ålder, vilket gör det extra påtagligt för mig. När ska det här ta slut egentligen? Så många unga oskyldiga människor som inte orkar. Så många som ropar på hjälp men inte får den i tid. Så många som gett upp hoppet på samhället och insett att dom inte kommer att få den hjälp dom så akut behöver för att orka överleva. Varför sviker samhället dom som redan ligger ner? Varför tas psykisk ohälsa inte på större allvar i Österbotten? Varför sopas alla självmord under mattan? Hur kan man bara rycka på axlarna, spotta i nävarna och fortsätta jobba på som om inget hade hänt, när din jobbkompis i självaste verket kan vara den nästa som inte orkar?

Det finns många olika faktorer som påverkar hur vi mår här i Österbotten. En stor del är just det som jag har beskrivit redan. En annan är den gamla fina traditionen av jantelag som finns i allas våra dna:n. Först förväntas vi prestera, studera, vara företagsamma och jobba hårt. Men man får inte jobba så bra eller hårt så att man blir onödigt framgångsrik. Framgång är inget man ska prata högt om här. Man ska inte tro att man är något helt enkelt, och det gäller både om man är framgångsrik på riktigt eller om man verkligen inte är det. Grundregeln är den att man aldrig får tro för mycket eller för bra om sig själv. Förvirrande? Absolut. Det är otroligt förvirrande att veta hur man ska va för att på riktigt bli accepterad och för att få respekt av andra här. Det är inte konstigt att allt fler har svårt att hitta sin identitet i ett Österbotten där man borde passa in i något av dom väldigt få fack som samhället här har att erbjuda. Om man inte passar in så hamnar man endera utanför eller så tvingas man göra något som får en att må skit. Inget av dom två alternativen är att rekommendera för någon alls. Så hur ska vi då lösa det här?

Österbotten. Du lyckliga, duktiga, starka och företagsamma landskap.. Hur mår du egentligen?

Vi kan inte blunda för verkligheten längre//

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.