Nykarlebybon Anna Caldén är Finlands representant i nordiskt samarbete om funktionshinder

För en stund läste jag en artikel om min vän Anna. Jag är glad flr hennes skull. 🙂


Nykarlebybon Anna Caldén är Finlands representant i nordiskt samarbete om funktionshinder

// Vasabladet

Nyhetsbild
Zoom

Anna Caldén säger att hon har stora skor att fylla, men hon ser framemot att jobba med funktionsfrågor på nordisk nivå. Foto: ArkivDet måste bli lättare för människor med funktionsvariation att flytta mellan nordiska länder. Det är en av frågorna som Anna Caldén jobbar för i Nordiska ministerrådets rådgivande organ.ALEXANDRA FURU
245 REAKTIONER |  | LOGGA IN FÖR ATT FÖLJA SKRIBENTEN

Sedan årsskiftet är Anna Caldén från Nykarleby medlem i Nordiskt samarbete om funktionshinder. De fungerar som rådgivande organ till nordiska ministerrådet. 

Samtidigt blev hon också invald i Handikapporganisationernas Nordiska Råd, HNR, som är handikappsorganisationernas samarbetsorgan.

”Det viktigaste är att lära av varandra och ge mervärde åt varandra. Länderna lär sig av varandras modeller och politik så de inte behöver uppfinna hjulet på nytt.”ANNA CALDÉNOm nordiskt samarbete i funktionsfrågor 

– Jag efterträder Kalle Könkkölä som dog i höstas. Det är tack vare honom Finland har den lagstiftning om funktionsnedsättning som vi har nu. 

– Så jag har väldigt stora skor att fylla. Det är en stor ära och jag ser fram emot att fortsätta det goda arbetet han gjort, säger Anna Caldén.

Kalle Könkkölä var De grönas första partiordförande och den första personen med funktionsvariation att bli invald i Finlands riksdag. Han kämpade aktivt för funktionsrätt både i Finland, Norden och utomlands. 

Varför ska man samarbeta kring funktionsfrågor i Norden?

– Det viktigaste är att lära av varandra och ge mervärde åt varandra. Länderna lär sig av varandras modeller och politik så de inte behöver uppfinna hjulet på nytt, säger Caldén. 

Anna Caldén hoppas att det ska bli lättare för människor med en funktionsvariation att flytta mellan de nordiska länderna. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Nordiskt samarbete kring funktionshinder jobbar framförallt med tre teman: mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och fri rörlighet. De mänskliga rättigheterna för människor med funktionsvariation finns statuerade i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 

Men även de länder som ratificerat dem, där ibland Sverige och Finland, bryter mot den. 

– Sverige har kommit längre än Finland i implementeringen. Men de senaste åren har de dragit in rättigheten till assistans till personer som behöver det. 

”Det är vanligt idag att människor åker världen över och studerar och arbetar. Men har man en funktionsnedsättning kan man inte göra det på samma sätt.”ANNA CALDÉN 

En annan fråga som Nordiskt samarbete kring funktionshinder arbetar för fri rörlighet.

– Det är vanligt i dag att människor åker världen över och studerar och arbetar. Men har man en funktionsnedsättning kan man inte göra det på samma sätt. Man har inte samma möjligheter utan måste kämpa mer. 

Hon ger ett exempel på en finländsk person med funktionsnedsättning som ska studera i Sverige. Då måste personen själv ta reda på vem som betalar assistans, ombyggnader i bostaden och liknande. 

– Vi vill få bort dessa onödiga gränshinder.

De nordiska länderna ligger också på olika nivå rent samhälleligt och politiskt. I Grönland är funktionsfrågor och -politik på samma nivå som den var på 1960-talet i Finland. Skammen och okunskapen om rättigheter är fortfarande utbredd. 

– Grönland är ett land med mycket sociala problem. Missbruk är vanligt och många lever under svåra förhållanden. För den som har ett funktionshinder är det ännu svårare.

1 av 5nordbor har en funktionsvariation. 

Det var den finländska takorganisationen Handikappforum som frågade om Anna Caldén ville ställa upp som representant i samarbetsorganen. Mandatet sträcker sig till år 2022 och Caldén är en av Finlands två representanter. 

Hon berättar att var femte nordbo beräknas ha en funktionsvariation.

– Så det finns alla anledning att samarbeta.ALEXANDRA FURU
LOGGA IN FÖR ATT FÖLJA SKRIBENTENArtikeln publicerades 13.04.2019 kl 7:10KommentarerArtikeln har inga kommentarer. Skriv den första kommentaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.