Stödpersoner efterlyses – kan själva få en vän för livet

I dagens ÖT var det en artikel om behovet av stödpersoner. Själv vet jag hur svårt det kan vara att få tag på en stödperson. Och det ska vara någon som man trivs o. kommer bra överens med, ibland har mina vänner varit stödperson åt mig. Det kan också gå tvärtom att man blir vän med stödpersonen som man har, liksom det har gått för mig nu.

|

Stödpersoner efterlyses – kan själva få en vän för livet

NyhetsbildZoom

Stina Österbro och Irene Bäckman hoppas att fler ska bli vänner och stöd till personer med funktionsnedsättning. Foto: Mikael Nybacka

Många som har en funktionsnedsättning behöver en stödperson, men det är svårt att hitta dem. Nu söker SAMS, Samarbetsförbundet kring funktionshinder, frivilliga som vill ägna några timmar i månaden åt en medmänniska.

Rekryteringen sker inom ramen för Fyra Betydelsefulla Timmar, en verksamhet som SAMS startade i fjol.

–En vän behöver vi allihopa, säger Stina Österbro, som själv håller på att knyta kontakt till en stödperson och samtidigt fungerar som en slags ambassadör för verksamheten.

Hon är rullstolsburen på grund av en medfödd ryggmärgsskada, men aktiv som få. Hon har ett företag, som säljer varor på nätet och på marknader, hon är vice ordförande för Korsnäs socialdemokrater och hon är engagerad i Psykosociala föreningen Träffpunkten.

Via tidigare medlemskap i CP-förbundet och Invalidförbundet har hon kontaktytor i hela Finland.

– Jag försöker lugna ner mig, men det är svårt.

Att hon är så samhällsaktiv är hennes familjs förtjänst, säger hon.

– De har alltid puffat på mig så att jag ska ta mig ut, och det är jag tacksam för. Jag har en tuff bakgrund, och har insett hur viktigt det är att de som har en funktionsnedsättning är med i ett socialt sammanhang.

Hon och den stödperson hon har på gång planerar att börja laga mat och äta tillsammans en gång i månaden. Eftersom hon trivs i naturen hoppas hon att de också ska kunna tillbringa någon tid ute.

I höstas kom ett femtontal personer i Vasa, Korsholm och Malax med i Fyra Betydelsefulla Timmar. Dessutom deltar en del sådana som redan tidigare fungerat enligt samma koncept.

Ett informationsmöte, som utökade antalet med ett par personer, har hållits i Närpes och verksamheten ska också startas i Jakobstadsregionen.

– Huvudsyftet är att öka välbefinnandet bland personer med funktionsnedsättning och att förbättra deras möjligheter att vara delaktiga i samhället. Förhoppningsvis gör det också samhället mera accepterande, säger Irene Bäckman, som jobbar som stödpersonskoordinator.

Stödpersonen ska fungera som en vän, en ledsagare och en kontakt till samhället. Några formella krav för att koma med i verksamheten finns inte.

– Vi har stödpersoner i alla åldrar från 17 till 70 år, men ett krav är att de talar svenska, eftersom vår verksamhet vänder sig till svenskspråkiga. Just nu skulle det behövas fler unga män som blir stödpersoner, säger hon.

”Huvudsyftet är att öka välbefinnandet bland personer med funktionshinder och att förbättra deras möjligheter att vara delaktiga i samhället. Förhoppningsvis gör det också samhället mera accepterande.”

Enklaste sättet att anmäla sig är att fylla i en blankett på SAMS’ webbsida, så tar Irene Bäckman kontakt och bestämmer tid för en träff.

– Det viktigaste är att man är sig själv, är intresserad av att få en vän och har tid att ägna fyra-tio timmar per månad åt honom eller henne. Avsikten är att båda ska trivas. Vanligen träffas paret en gång varannan vecka under en längre tid – många träffas i många år, säger Irene Bäckman.

Fyra Betydelsefulla Timmar

  • Går ut på att en person med funktionshinder och hens stödperson ägnar fyra-tio timmar per månad åt att göra något roligt tillsammans – som att
  • gå på bio, teater eller ishockey, att shoppa eller motionera.
  • Strävar till att förbättra möjligheterna för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar att vara aktiva och delta i samhället.
  • Är en del av verksamheten inom SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder r.f.
  • SAMS är i sin tur en förenande länk mellan Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, Psykosociala förbundet, Svenska hörselförbundet, Förbundet Finlands Svenska Synskadade och Finlands Svenska Handikappförbund.
  • Den 10 april – 8 maj ordnas en kurs för stödpersoner vid Korsholms vuxeninstitut.


– Båda parter kan få ut mycket 
av verksamheten, det blir en win-win-situation, säger Stina Österbro.

Att det inte är helt lätt att hitta nya stödpersoner kan bero på att många redan har fullt upp, tror Irene Bäckman.

–Det kan också bero på rädsla. Tyvärr vet många inte hur de ska bemöta en person med funktionsnedsättning, men det är som att träffa vilken annan människa som helst.

– Också här gäller det att vara sig själv och att våga fråga personen själv eller någon annan i dess närhet om det är något man vill veta, säger Stina Österbro.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.