Den nya rampen till Fiika Cafe

Nu redan finns artikeln om mig och den nya rampen till Fiika Cafe på Österbottens Tidning online.

 

Ny ramp och dörr gör det enklare att fika

MARTIN KJELLMAN – 

Efter ett problematiskt kafébesök tog Susie Stenberg kontakt med Fiikas ägare. Dialogen resulterade i ett mera lättillgängligt kafé.

Susie Stenberg tar sikte och lyckas efter lite trixande ta sig upp med sin elektriska rullstol på rampen som numera leder in till kaféet Fiika i centrala Jakobstad. En griffelskylt med info om lunchtider blockerar delvis hennes väg men en ung kafébesökare är snabbt på plats och flyttar på den. Stenberg berättar att hon är väldigt nöjd med att kaféet valt att satsa på en ramp och en automatisk dörr.– Tidigare fanns det en trappa och dörren var jättetung att öppna. Det är enklare att komma in nu. Det känns jättebra och otroligt.

Kort efter att kaféet öppnade i början av maj i år besökte Stenberg stället tillsammans med en vän – och insåg att tillgängligheten kunde förbättras.

– Jag skrev till dem på Facebook att det skulle vara bra med en ramp och en enklare dörr. Jag tänkte även på barnfamiljer och äldre människor.

För kaféets ägare blev dialogen med Stenberg en ögonöppnare. Tillgänglighet hade inte varit en prioritet förrän Stenberg tog kontakt.

– Det var då det uppdagades. Första inputen kom via Susie, säger Roger Snellman, en av kaféets delägare.

 Zoom

Roger Snellman och Susie Stenberg har haft kontakt via meddelanden för att få rampen fixad till kafet. Foto: Jonas Brunnström

Tänkbara lösningar övervägdes i samråd med Stenberg, och Snellman berättar att ägarna tog kontakt med staden för att höra deras synpunkter. Rampens lutande del går nämligen ner mot Storgatans trottoar, vilket innebär att man sannolikt bygger om den då trottaren färdigställs. Rampbygget och dörrbytet gick lös på några tusen euro.– Det har man råd med om man prioriterar. Vi är så pass stora och så pass centrala att vi inte bara kan tänka på oss själva, säger Snellman.

Hur är det då med tillgängligheten i stadens nya centrum? Stenberg tycker till exempel att går bra att röra sig i nya Jakob Center, men i övrigt är stadskärnan inte särskilt lättframkomligt.

– Ja, nog är det mycket gamla hus och de har bara trappor, tyvärr. En del trottoarer borde ha lägre kanter, och ha jämnare yta.

Roger Snellman berättar att man från ägarnas sida såg det som en jämlikhetsfråga.

– Utgångsläget är att det behöver ska vara rättvist. Alla behöver ha samma tillgång, säger Snellman.

– Jag är nöjd att jag kunde påverka. Och det blir ju mera kunder till dem också, säger Stenberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.