Stödpersonsverksamhet startar i Österbotten

Jag vill sprida vidare om stödpersonsverksamheten som startar i Österbotten. Det kan vara många liksom jag inte hat vetat om en sådan verksamhet ska starta, innan man läser det någonstans, själv läste jag på Facebook.

Vasabladet

NyhetsbildZoom

SAMS ordförande Anna Caldén och stödpersonskoordinator Irene Bäckman ser fram emot att få i gång Fyra betydelsefulla timmar i Österbotten. Foto: Mikael Nybacka

Stödpersonsverksamhet startar i Österbotten

JOHAN BERGMAN –

Fyra betydelsefulla timmar, 4BT, inleder verksamhet i Österbotten. 4BT förmedlar stödpersoner åt personer med funktionshinder.

I början av maj startade Irene Bäckman sitt nya jobb som stödpersonskoordinator på SAMS, Samarbetsförbundet kring funktionsnedsättning.

– Vi hoppas att många ska ta kontakt och ställa upp som stödperson, det är väldigt givande. Vi vill också att de som känner att de vill ha en stödperson tar kontakt, säger Bäckman

För några år sedan gjorde SAMS en kartläggning och konstaterade att behovet för stödpersoner är stort i Österbotten. Som stödperson är man i par med en person med funktionsnedsättning och kan till exempel ta en kopp kaffe, se en konsert eller bara gå på en promenad.

– Det handlar inte om att vara personlig assistent eller om något omsorgstagande. Bägge är på samma nivå, man är vänner, säger SAMS styrelseordförande Anna Caldén.

Bäckmans uppdrag är att hitta gemensamma nämnare för de som söker stöd och stödpersonen.

– Det kan vara kultur eller idrott. Kanske bägge tycker om att titta på fotboll till exempel, säger Bäckman.

– Man ska vara intresserad av en långsiktig bekantskap, det tar tid att lära känna någon, säger Caldén.

Finland skrev så sent som förra året på FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Konventionen tar bland annat upp funktionsnedsattas rätt till delaktighet och jämlikhet.

– Stödpersoner är ett av de bästa sätten att ge funktionsnedsatta en känsla av delaktighet. Det förebygger både marginalisering och utslagning, säger Caldén.

Som stödperson för 4BT jobbar man frivilligt fyra till tio timmar i månaden.

– Vem som helst kan bli stödperson. Man ska vara fördomsfri och våga tänka utanför lådan, säger Caldén.

– Var dig själv. Man bör ha tid och intresse att starta en relation med en ny person, säger Bäckman.

Det smidigaste sättet att bli stödperson, eller om man är intresserad av att ha en stödperson, är att fylla i en blankett på SAMS hemsida samsnet.fi.

– Det kan ta lite tid innan man får en stödperson, eftersom vi kollar att det finns gemensamma intressen och att man passar som stödpar.

Träffar kommer att ordnas för stödpersonerna.

– De kommer vara utbildande och ge ett tillfälle att ventilera sina tankar och frågor om att vara stödperson, säger Bäckman.

4TB har redan verkat i tio år I Helsingfors och har i dag 70 stödpersonspar. Caldén hoppas att verksamheten ska sprida sig till hela Svenskfinland.

Samarbetsförbundet kring funktionshinder

  • SAMS är en intresseorganisation som startade 2010 som arbetar med att främja jämliket och delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning.
  • Medlemmar i SAMS är Förbundet De Utvecklingsstördas väl, Psykosociala förbundet, Svenska Hörselförbundet, Förbundet Finlands Svenska synskadade och Finlands Svenska Handikappförbund.
  • SAMS har verksamhet i Helsingfors och i Österbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.