Vill uppmuntra barn i en grå vardag

​Jag tänkte dela här på bloggen om föreningen BUF (Barn och ungdomar), som vill hjälpa och uppmuntra för göra vardagen bättre .

Vill uppmuntra barn i en grå vardag

Till jul kunde välgörenhetsföreningen BUF i Jakobstad glädja 25 barn med en extra uppmuntran genom att dela ut kämparstipendium. Det var första gången, men inte sista.

Lidia Lehtinen-Jokela, Ulf Vikman och Joakim Nyberg utgör styrelsen i föreningen BUF (Barn och Ungdomsfrämjande föreningen i Jakobstadsnejden). Foto: Jonas Brunnström

Det är Joakim Nyberg och kompanjonen Ulf Vikman som är krafterna bakom föreningen BUF, Barn- och ungdomsfrämjande föreningen i Jakobstadsnejden. Numera är de tre personer i styrelsen, där också Lidia Lehtinen-Jokela ingår.

BUF grundades för ett par år sedan, men det först i höstas som föreningen började få lite luft under vingarna.

– Vi lever helt på donationer. Kommer det inte in pengar kan vi inte göra något. Under hösten har vi fått in lite medel via privatpersoner och företag, men också via reklamskylten vid infarten till Jakobstad, säger Nyberg.

Idén bakom BUF är ett engagemang för barn och familjer som kanske inte har det så lätt i vardagen. Det kan handla om svårigheter att få ekonomin att gå ihop eller att man inte mår så bra. Det kan vara ett barn som kämpar stenhårt och klarar sig hyfsat bra i skolan, men som aldrig når upp till nivån för att bli uppmuntrade med de stipendier som skolan delar ut.

– Där kommer våra kämparstipendier in i bilden. Vi ger ett antal till olika skolor och sen är det upp till läraren att välja ut vilka barn som ska få det. Vår önskan är barn som kämpar och gör det bra trots knepiga hemförhållanden eller som kämpar till hundra procent med sitt skolarbete enligt sin egen förmåga, säger Joakim Nyberg.

Kämparstipendierna består inte av pengar. Kuvertet kan i stället innehålla en upplevelse som en biobiljett, inträdesbiljetter till simhallen eller liknande.

– Ibland kanske ett barn brinner för en idrott som kräver dyr utrustning; då kan vi köpa ett par fotbollsskor eller boxningsutrustning, vilket vi har gjort, säger Ulf Vikman.

Han talar själv av egen erfarenhet och uppväxt.

– När jag började spela fotboll i tiderna var det gratis. Man fick till och med ett par fotbollsskor. Det hade inte funnits en chans att jag hade kunnat spela fotboll annars. Vi hade aldrig några pengar och det var en skam för mig att inte kunna säga att jag hade gjort något roligt på skolloven, alltså ljög jag. Jag har ljugit mig igenom hela högstadiet.

– Vi hade inte ens en telefon, aktien kostade för mycket. Men jag ljög, sa att jag glömt numret eller hittade på ett nummer. Jag ljög till och med för landslagstränaren i fotboll och gav ett påhittat telefonnummer. Som barn skämdes jag, i dag lyfter jag på hatten för mamma som fixade det trots allt, säger han.

Att kunna gör något roligt och få känna sig som alla andra är viktigt för barn och ungdomar. BUF kan ordna upplevelsedagar för barnen eller för hela familjen tillsammans.

– Det är inte bara upplevelsen i sig. Det är minst lika viktigt att ha något att se fram emot – och något att minnas efteråt.

BUF:s verksamhet är ännu i barnaskorna, men endast fantasin och ekonomin sätter gränser för vad det kunde utvecklas till.

– Vi söker som bäst olika slags stipendier och bidrag för att kunna anordna dagsläger på sommarlovet. Det finns ett stort behov av ledd verksamhet, säger Lidia Lehtinen-Jokela.

– Det finns redan dagsläger av olika slag för barn som har sommarlov, medan föräldrarna jobbar. Tyvärr är de här lägren ganska dyra och många har inte en chans att kunna betala det. Vi skulle vilja erbjuda ett läger som inte kostar så mycket, säger Nyberg.

En annan vision är att på sikt kunna utveckla verksamheten till någon form av ungdomscafé eller en verksamhet där unga är sysselsatta och får social fostran. Ett alternativ till att hänga vid MC Donalds eller ABC.

– Det finns ett behov av en genomtänkt och ledd verksamhet. Ett ställe där det finns vuxna som kan kommunicera och nå fram till ungdomarna på ett bra sätt. Då kan man också sätta gränser och ungdomarna lär sig vad som är okej och inte, säger Vikman.

[[widgetID=773]]

Lokalt – av Sanna Rönn – Jan, 15, 2017 08:00

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.