Alla har rätt att bli betjänad på sitt eget modersmål

Min arbetsdag var riktig lugn, det var bara lite uppgifter att göra. Underhöll mig själv genom att läsa lite världshändelser via mobilen. Bland nyheterna var språkfrågan ifall Vasa Centralsjukhus skulle få den omfattande jouren, det hade betytt att vi svenskspråkiga skulle ha fått betjäning på svenska. Finlands regering röstade ner Vasa och valde istället Seinäjoki. På dagen försökte man ännu få en utredning om ärendet men det blev i omröstningen ett nej.

Personligen tycker jag att det är ett stort miss från regeringen. Själv har jag lyckan att kunna både svenska och finska. Det finns de som bara kan svenska och har rätt att bli betjänad på sitt eget modersmål. Jag menar när man är sjuk och har värk o. smärtor, då vill man gärna tala på sitt språk. Ett problem uppstår mellan sjukhusets personal och patienten, om de inte förstår och kan kommunicera med varandra.

Finland är ett tvåspråkigt land, och borde kunna ge betjäning på båda språken. En annan sak som väcker oro, är att en del människor funderar om det svenska språket borde bli frivillig i skolorna. Just sådana saker har jag svårt att förstå. Alla borde vara jämlika oavsett vilket språk vi talar.

Mor var på eftermiddagen och hälsade på mig. Vi pratade lite om att jag skulle fara den 22:a hem till dem, och vara över nyåret. Ikväll fick jag upp tro, hopp och kärlek,passar bra när det är lucia idag, och trots att det var lite personal.

Kram 🙂

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.