CP-skadade

Han heter Ebbe och är naturligtvis världens mirakel i mamma Emelie Garmans och pappa Oskar Anderssons tindrande ögon.
Vi hälsar på i deras nyrenoverade villa i Nossebro. Här har Oskar vuxit upp, så han vet att trädgården är perfekt för en liten parvel att tulta runt i. Året innan Oskar träffade Emelie övertog han föräldrahemmet.
– Utmärkt planering, berömmer Emelie som tycker att det känns tryggt att ha svärmodern och hennes make bara några stenkast bort.
Och Emelies mamma, Mikaela, 43, som driver barnomsorg i Åsaka och Trollhättan, håller med.
– Emelies mormor och gammelmormor oroar sig mer än jag, säger Mikaela. De undrar hur det ska gå när Oskar – som är målare – börjar jobba igen. Jag säger att det kommer att gå alldeles utmärkt. Visst, Emelie har en cp-skada, men hon är ansvarstagande, handlingskraftig, kärleksfull och klok!

Först efter två år upptäcktes Emelies skada

Emelies mamma Mikaela har enbart sporadiska minnen från juni 1991 då hon väntade Emelie och hennes tvillingsyster Malin.
– Jag var i 28:e graviditetsveckan och visste att jag väntade två barn, berättar Mikaela. Det var min första graviditet och jag trodde att jag drabbats av magsjuka när värkarna började. Först när det gjorde riktigt ont lät jag mig skjutsas till lasarettet i Köping. Där hade man inte resurser att ta sig an tvillingfödslar och prematurer.
– Jag skickades vidare i ambulans till Västerås. Min man fick åka efter i vår egen bil. Kamremmen på den gick av. Maken fick lifta sista biten med en postbil. Det var kaos. Mot alla odds var han ändå på plats när flickorna föddes med sex minuters mellanrum i gryningen den 8:e juni!
Malin, som föddes först, skrek vid födseln. Det gjorde inte Emelie.
– Barnmorskorna sprang iväg med båda flickorna, minns Mikaela. Först vid 8-tiden fick vi se dem. Då låg de i var sin kuvös. De vägde inte mycket mer än 1200 gram vardera, så man undrade ju hur det skulle gå…
Det gjordes både ultraljud och skallröntgenundersökningar. Ingenting tydde på några skador. Efter nio veckor på prematuravdelningen fick Mikaela komma hem med döttrarna till Arboga, där familjen då bodde.
– Emelie gjorde precis allt som Malin gjorde, men tre månader senare, berättar Mikaela.
– Fast barnafödande är jag först med, påpekar Emelie med glimten i ögat.

LÄS OCKSÅ: Lilla Alve föddes med ett missbildat hjärta

Många glömmer att hon sitter i rullstol

När tvillingarna var två år fick Emelie sin diagnos.
– Vi fick hjälp, men vi fick slåss för den. Många tyckte att Emelie skulle sitta i rullstol redan då. Vi insisterade på alternativa metoder, bland annat Vojta och Move and Walk.
– Det var nog bra, säger Emelie. Under gymnasieåren valde jag själv ett liv som rullstolsburen. Men jag skulle nog inte ha varit så rörlig som jag är om jag vuxit upp i rullstolen!
– Jag har aldrig velat att någon ska dalta med mig, säger Emelie. Det som andra människor gör automatiskt kräver eftertanke från min sida. Allt tar längre tid, men det mesta går ju så det är inte så mycket att orda om.
När folk säger att de ofta glömmer bort att Emelie sitter i rullstol blir hon riktigt glad.
– Det ser jag som ett erkännande, att de ser mig och inte rullstolen, säger Emelie som tidigare jobbat både som telefonförsäljare och allt-i-allo i Vänersborg.
Startade träningspass för rullstolsbundna
– Men det jobb jag trivts bäst på är mitt senaste, som receptionist på Friskis och Svettis i Trollhättan, berättar Emelie. Jag hoppas att få återvända dit efter mammaledigheten. Jag började som praktikant och fick sedan anställning. I höstas tog jag initiativet till träningspass för rullstolsburna. Det var himla roligt och kändes väldigt meningsfullt!
Oskar träffade Emelie på Butlers pub en lördagskväll för drygt två år sedan.
– Han var charmig och trevlig och vi bytte telefonnummer, berättar Emelie. Dagen därpå SMS:ade han: ”Ska vi ses någon dag?” Jag trodde att han menade ses samma dag. Dessutom visste jag inte vad han hette. I min mobil stod det bara ”Butlerskillen”. Det blev lite rörigt, men det löste ju sig…
Oskar blev hembjuden till Emelies lägenhet i Trollhättan samma kväll.
– Jag pratade oavbrutet i fyra timmar, så nervös var jag, ler Emelie. Och inte ens ett glas vatten bjöd jag på. Men helt fel kan det inte ha varit för vi fortsatte ju att ses!
För ett och ett halvt år sedan flyttade Emelie hem till Oskar.
– Här var fint, alldeles nyrenoverat, men vi vill båda få en gemensam prägel på hemmet, säger Emelie. Det är fördelen med att vara ihop med en målare – det är inga problem att byta en tapet eller två!

LÄS OCKSÅ: Fanny och Pontus – rekordunga föräldrar

CP-skadad

Gjorde två graviditetstester för att våga tro

En rullstolsramp har underlättat livet för Emelie. Och nu har Oskar flyttat upp tvättmaskinen från källaren.
– Det var en förutsättning för ett jämlikt förhållande, säger han. Så länge den stod i källaren var det bara jag som kom åt den…
För drygt ett år sedan slutade hon med p-pillren. ”Blir det något är det välkommet”, resonerade Emelie och Oskar. Och det blev något ganska snabbt.
– Vi fick göra två graviditetstester för att våga tro att det var sant, säger Emelie. Oskar kallade honom ”Ebbe” från första början. Då visste vi inte ens om det var en kille eller tjej. I mina öron lät Ebbe som en gubbe som var 80 +. Men namnet växte. Nu kan jag inte tänka mig något annat än det!
Emelie förlöstes med planerat kejsarsnitt den 12:e november 2015.
– Ebbe var 50 centimeter lång och vägde 3.720 gram , förklarar den stolta modern.
– Ebbe är fullkomlig, intygar mormodern.
Gott om lekkamrater lär han också få, lille Ebbe. Det lokala dagiset har byggts ut två gånger de senaste två åren.
– Det ska vara gott att leva, ler Emelie och tillägger entusiastiskt: Det är det just nu!

Av Mats Å Johansson Foto: Leif Boström