ETT BRA TIPS: HUR DU BEMÖTER EN PERSON I RULLSTOL

En del av er kanske går och funderar över hur man ska bemöta någon människa som sitter i rullstol. Själv har jag upplevt många olika varianter av bemötanden. En del tar mig som jag är, trots att mitt tal är en aning otydligt. Då finns de som börjar tala över huvudet på med assistenten eller vem som jag har med mig, och det känns inte roligt att bli behandlad som ”luft.” Nu vill jag dela ett inlägg om: HUR DU BEMÖTER EN PERSON I RULLSTOL som fungerar som ett bra tips.

Information: Hur du bemöter en person i rullstol

Publicerat 2015-06-15

Människor använder rullstol för många olika anledningar. Rullstolar aktiverar och mobilisera, som en bil eller en cykel.

Om du interagerar med en rullstolsanvändare för första gången, kan det vara svårt att veta hur man ska agera. Du vill inte att korsa några gränser eller oavsiktligt förolämpa någon, men samtidigt vill du vara hjälpsamma och förstående. Det viktigaste att komma ihåg är att när det kommer till kritan så är de egentligen inte annorlunda från dig.

Interact-with-a-Person-Who-Uses-a-Wheelchair-Step-11. 

Undvik antaganden om en persons fysiska förmågor. Du vet inte vad denna persons fysiska förmågor är. Bara för att någon är i en rullstol betyder de inte att de är förlamade eller att de är oförmögna att ta några steg. Vissa människor använder en rullstol eftersom de inte kan stå för länge, eller har en någon form av gång svårigheter. Även om någon är förlamad, betyder det inte nödvändigtvis att de är helt utan känsel. Testa inte om personen verkligen är förlamad. Om du ser en person i rullstol flytta eller röra sina ben eller ställa sig upp, ifrågasätt inte deras förmåga eller funktionsnedsättning, och bli inte förvånad.

2Interact-with-a-Person-Who-Uses-a-Wheelchair-Step-2-1

2.

Hälsa på en rullstolsanvändare på samma sätt som du skulle hälsa på en som inte sitter i stol. Sträck fram din hand, även om de har begränsad användning av sina händer eller en protes. I allmänhet är det lämpligt att erbjuda att skaka hand oavsett deras tillstånd.

3Interact-with-a-Person-Who-Uses-a-Wheelchair-Step-3-13.

Tala direkt till personen som använder rullstolen. Om det är någon som kör eller är med denna person, prata inte med denna följeslagare om personen i rullstolen ; till exempel “Behöver hen någon hjälp? “. Det är oerhört oförskämd och innebär att den person som använder rullstolen inte kan svara på egen hand. Tilltala alltid hen direkt och respektfullt. Upptäcker du att du konversationen kommer fortsätta lite längre, föreslår att ni kan gå någonstans där du kan sitta ner. Om du inte kan flytta till en sittplats, stå med lite avstånd så att personen inte behöver lyfta huvudet för att titta på dig.

4Interact-with-a-Person-Who-Uses-a-Wheelchair-Step-44.

Känn dig inte rädd för att använda uttryck som ” låt oss gå på en promenad “. Fraserna är bildligt, inte bokstavligt talat och en rullstolsanvändare förstår det. Det kan vara mer obekvämt om du försöker ändra på orden i konversationen för att undvika sådana fraser.

5Interact-with-a-Person-Who-Uses-a-Wheelchair-Step-55.

Håll dina synpunkter för dig själv. Kommentarer som ” Åh ,det var väldans vad så snabbt den går! ” eller ” Se upp, det finns en fartkamera här” eller ” Jag såg dig inte – har den hastighetsmättare ” är nedlåtande och förringar, detta tjänar bara till att göra en funktionsnedsatt personen mer inte mindre ” annorlunda “. Hänvisa inte till rullstolen om du inte har ett giltigt  direkt fråga eller kommentar. Vill du lämna synpunkter om hastighet m.m om du pratade om någons ben? Känner du att det är nödvändigt att kommentera någons glasögon? Se rullstolen på samma sätt som du ser någons glasögon – en ibland irriterande men ändå användbart verktyg för att göra vad du vill och behöver göra, och något som du inte har att göra med utan enbart den person som använder den.

6Interact-with-a-Person-Who-Uses-a-Wheelchair-Step-66. 

Pilla inte eller vidrör den rullstolsburne ( eller dess rullstol) om du inte har deras tillåtelse. Eftersom de ” sitter lägre ner ” på samma höjd som ett barn, så verkar människor instinktivt klappa och röra vid och för alla med spinal eller ryggproblem, kan detta vara smärtsamt ; dessutom är det en gest som kan känna nedlåtande. Detsamma gäller för att stödja dig på eller vidröra själva rullstolen.

6Interact-with-a-Person-Who-Uses-a-Wheelchair-Step-77.

Erbjud dig att hjälpa när det är lämpligt. Att veta när man ska ge en hjälpande hand kan vara knepigt. Kom ihåg att eftersom en person använder en rullstol,  betyder inte detta nödvändigtvis att han eller hon är i behov av hjälp. Vanligtvis föredrar hen att förbli oberoende, och är stolt över det faktum att hen har lärt sig att anpassa sig tillräckligt bra för att förbli så. Om du ser en situation där de kunde behöva din hjälp, fråga först. Vad du än gör, flytta eller rör inte rullstolen utan tillstånd. Även om de inte använder rullstolen, flytta den utom räckhåll utan att rådfråga dem först är inte en bra idé.

  • Var beredd på att höra ett “Nej. Ibland klarar sig  en rullstolsanvändare alldeles utmärkt på egen hand. (Till exempel kanske de inte vill att du ska ta bort en stol eftersom de har för avsikt att sitta i den.) Andra gånger, kan de be dig att göra något annat, t.ex. “Jag behöver hjälp upp för rampen, men skulle du vilja hålla dörren?”
  • Eftersom många personer i rullstol kan ha behandlats nedlåtande av främlingar i det förflutna, kan vissa verkar vara på sin vakt eller oförskämda när du erbjuder din hjälp. Låt inte en oförskämd person hålla tillbaka dig från att erbjuda din hjälp till nästa person du möter.

Gå inte bara förbi en person som du kan se kämpar bara för att undvika att ditt erbjudande om hjälp nekas. Vissa rullstolsanvändare kommer också att acceptera hjälp vid några tillfällen, men inte andra.

8Interact-with-a-Person-Who-Uses-a-Wheelchair-Step-9

8.

Respektera dem även när du inte intrigera med dem. Var inte en av dem som gör livet svårt för personer i rullstol. Du vill inte möta någon i rullstol som väntar på dig att komma ut ur den enda framkomliga toaletten på de offentliga toaletterna, eller medan du sitter på ett säte som är avsett för en person med ett funktionsnedsättning eller när din bil står parkerad på en parkering för funktionsnedsatta. Ju mer du gör det till en vana av att vara medveten om rullstolsburna i det dagliga livet, desto mer bekväm kommer du bli när du möter någon som råkar använda en rullstol.

Försök att vara medveten om miljön, även om du inte tror att en person med funktionsnedsättning är i området. Använd inte tillgängliga toaletter som en garderob eller ditt egna personliga omklädningsrum, sätt inte saker i mitten av hallen eller gången, och använda inte eller hindra de parkeringsplatser som är till för personer med funktionsnedsättning.8Interact-with-a-Person-Who-Uses-a-Wheelchair-Step-109.

Jämföra inte en ung rullstolsanvändare med en äldre. ” Hej! Min mormor använder också rullstol, ni kan ju bilda ett team… “det är oförskämt. Gör det inte.

Källa: WikiHow

Bilder: WikiHow

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.