Ingen vill jobba med funktionshindrade personer

Ingen vill jobba med rörelsehindrade personer

Examensmössa

Examensmössa Bild: Yle/Mikael Kokkola

Bristen på personal inom närvården är ett stort problem. Enligt vissa beräkningar behövs det 30 000 flera närvårdare innan år 2025.

Catharina Grönqvist, kompetensutvecklare för social- och hälsovård på fortbildningscentrumet Prakticum i Helsingfors, ser allvarligt på situationen.

– Vi får verkligen jobba hårt för att komma upp i de volymer som kommer att behövas inom kort, säger Grönqvist.

Närvårdarstuderande vill hellre jobba med barn

Det är få närvårdarstuderande som vill jobba med funktionshindrade. Andra årets närvårdarstuderande vid Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors väljer hellre att jobba med barn.

– Jag tror att ingen har typ valt det. Ingen kommer att välja det. Alla väljer ungefär barn och unga, säger andra årets närvårdarstuderande Katarina Nordberg.

Dessutom visar en undersökning som Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer har gjort att många utsätts för våld i arbetet med funktionshindrade.

Det här kommer inte som en överraskning för de unga. Ändå anses det skrämmande att jobba med funktionshindrade.

– Människor är rädda för det och de känner inte igen det liksom, säger Nordberg.

Brist på utbildad personal

Ett annat problem inom handikappvården är att en stor del av personalen är outbildad och saknar den kunskap som behövs för att hantera våldet.

Enligt Grönqvist anställs outbildad personal för att det är ett enkelt och snabbt sätt att få in folk.

– Inom vården finns det mycket jobb. Problematiken kanske ligger i ekonomin hos företagen. Även obehörig personal anställs och då ofta på snuttvikariat, säger Grönqvist.

Att fortbilda personalen blir billigare

Med hjälp av läroavtal kunde arbetsgivare fortbilda personal, men det är relativt få arbetsgivare som erbjuder dem. Det är synd, tycker Grönqvist, som tror att företagen i längden sparar mera pengar genom att fortbilda personalen än att anställa outbildad personal på korta kontrakt.

– Läroavtal är ett säkert kort också för arbetsgivaren att fortsätta utbilda sådan personal man redan har. Men det här är förstås också en ekonomisk fråga som styrs från högre ort helt enkelt, säger Grönqvist.

Mera information behövs i utbildningen

För att öka intresset för handikappvården efterlyser närvårdarstuderande mera transparens inom vården av handikappade. I dag anses arbetsplatsen helt enkelt för främmande.

 

– Man skulle behöva få mera information om det. Ingen vet ju riktigt om det. Man vågar inte visa det ute i världen och så där, säger närvårdarstuderande Nordberg.

Jag  tycker att det låter lite skrämmande, och synd att det ska vara så. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.