Svartå

Huvudyggnaden på Svartå                                            

Svartå Slotts historia PDF Skriv ut Skicka sidan
Svartå Slott är beläget nära den lilla byn Svartå (Mustio) i Västra Nyland. Herrgården är en av Finlands mest berömda herrgårdar med en mer än 200-årig fascinerande historia. Den byggdes under åren 1783-1792 av Magnus Linder II. Herrgården är den största icke kyrkliga träbyggnaden i Finland. Den representerar stilmässigt övergången från rokoko till nyklassicism, medan den fasta inredningen är helt i gustaviansk stil. Speciellt intressanta är de vackert dekorerade parketterna i upp till fyra träslag och kungsrummet i andra våningen var en kung (Gustav III) och två tsarer (Alexander I och Alexander II) har sovit.

Svartå upplevde en av sina mest blomstrande perioder under Hjalmar Linder som ägde bruket i början av 1900-talet. Han ägde sammanlagt över 64 000 hektar land och en av Finlands första bilar som han importerade år 1902. Bland annat den svenska målaren Louis Sparre och kompositören Jean Sibelius gästade Svartå under denna tid.

Ladda ner denna PDF för en mer detaljerad historia om Svartå Slott och dess omgivningar.
icon Historia (19.52 kB

 

 

I denhär  restaurangen firade min morbror sin 60 årsdag. Det var en trevlig fest. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.